Valmiusorganisaatiota on tositilanteessa testattu myrskyjen vuoksi, kertoo kaupunginjohtaja Janne Laine. (Kuva: Ville Miettinen)
Valmiusorganisaatiota on tositilanteessa testattu myrskyjen vuoksi, kertoo kaupunginjohtaja Janne Laine. (Kuva: Ville Miettinen)

Savonlinnan kaupunki testaa tänään torstaina, kuinka tuhansien ihmisten nopea uudelleen sijoittaminen toimii.

Kaupungin noin 180 hengen valmiusorganisaatio harjoittelee evakuointitilannetta kymmenellä koululla sekä kaupungintalolla.

Harjoituksen lähtötilanne on noin 2 500 ihmisen evakuointi Kaakkois-Suomessa tapahtuneen kemikaalipäästön seurauksena. Evakuoitavat henkilöt edustavat kaikkia ikäluokkia. Savonlinnan evakuointitiloina toimii kaupungin oma kiinteistökanta, josta koulut soveltuvat tarpeisiin hyvin.

– Kouluihin mahtuu jo lähtökohtaisesti paljon väkeä ja wc:t, suihkut, ruokailutilat sekä liikuntasalit majoittumiseen löytyvät automaattisesti. Harjoituksen aluksi evakuointikeskuksen ennalta koolle kutsuttu henkilöstö tutustuu toisiinsa ja tiloihin, ja ryhtyy miettimään ratkaisua tilanteeseen, kertoo kaupungin valmiussuunnittelusta vastaava hallintojohtaja Saku Linnamurto Savonlinnan tiedotteessa.

– Ideaalitilanteessa henkilöstö tuntee entuudestaan rakennuksen ja muut jäsenet, mutta aina paikalle voi joutua tulemaan myös varajäseniä.

Valmiusjohtoryhmä valtuustosalissa

Evakuointikeskusten henkilöstö kokoontuu kymmenellä koululla ympäri kaupunkia ja teknisen puolen raivausryhmät omissa toimipisteissään. Kaupungin valmiusjohtoryhmä ja sen tukiosat kokoontuvat valtuustosalissa.

Kommunikointi valmiusjohtoryhmän ja muiden ryhmien välillä tapahtuu oman tilannepäivystäjän kautta, jolloin viestintä on hallittua. Valmiusjohtoryhmässä kaupungintalolla löytyvät asiantuntijat poliisin, pelastuslaitoksen, lääkinnän sekä teknisen osaamisen sektoreilta.

Savonlinnan kaupungintalo. (Kuva: Savonlinnan kaupunki)

Valmiita toimintamalleja ei ole, vaan harjoituksessa on tehtävänä miettiä, kuinka kouluilla hoidetaan tuhansien ihmisten majoitus-, saniteetti- ja ravitsemusjärjestelyt, kuinka esimerkiksi saadaan kaikille petivaatteet kerätyksi tai kuinka toimitaan jos vesi- ja sähköjakelu ei toimi.

Kunnan toimintaa kriisitilanteissa ohjaa valmiuslaki, puolustustilalaki sekä pelastustoimilaki. Niiden mukaan kunnalla on velvollisuus ylläpitää erilaisiin poikkeusoloihin varautuvaa valmiussuunnittelutoimintaa sekä toimintavalmiutta, joiden avulla pidetään asukkaiden hyvinvoinnista huolta poikkeusoloissakin.

Savonlinnan kaupunginjohtajan Janne Laineen mukaan tämä tarkoittaa suunnitelmien ylläpitämistä sekä organisaation toimintakyvyn ylläpitämistä erilaisiin poikkeustilanteisiin.

– Poikkeusoloissa kaupungin organisaatio sopeutuu tilanteisiin, ja muuttuu tarvittaessa kriisiorganisaatioksi. On tärkeä harjoitella säännöllisesti ja tietää mihin ryhmään ja mitä tehtäviä itselle poikkeusoloissa kuuluu, Laine sanoo.

– Kaupungin alueella tapahtuneissa myrskyn aiheuttamissa poikkeustilanteissa on jouduttu muutamia kertoja toimimaan valmiusorganisaatiolla ja sen toimintamalleilla. Nyt ensimmäistä kertaa harjoitellaan koko valmiusorganisaatiolla.

VILLE MIETTINEN

 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.