Sodanaikainen Päämaja Mikkelissä saa arvokkaan lisän, kun Sodan ja rauhan keskus Muisti sijoittuu samoihin tiloihin. Kuvassa ylipäällikkö Mannerheim keskustelee inkeriläissyntyisen tuoreen Mannerheim-ristin ritarin, ylikersantti Antti Vorhon, tunnetun partiomiehen kanssa, Päämajassa 1.3.1943. (SA-kuva)

Mikkelin kaupunki sitoutuu tukemaan Sodan ja rauhan keskus Muistin perustamista Mikkeliin nykyisen Päämajamuseon yhteyteen. Kaupunginvaltuusto hyväksyi Muistin perustamissuunnitelman ja siihen liittyvät alustavat sitoumukset kokouksessaan 22. toukokuuta.

Muistin projektipäällikkö Pia Puntanen korostaa, että kyseessä on uudenlainen esittämistapa ja lähestymiskulma sotaan. Erityistä painoa annetaan ihmisten kokemuksille sodassa. Kokemukset ovat uniikkeja mutta tunteet universaaleja.

– Muisti kertoo tarinaa, jota ei saa unohtaa, painottaa Puntanen.

Puntasen mukaan hanke on herättänyt museoammattilaisten keskuudessa kiinnostusta. Konseptia on valmisteltu laaja-alaisessa yhteistyössä tiede-elämän, taiteen ja historian asiantuntijoiden kanssa.

Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Halosen mukaan päätös merkitsee sitä, että kaupungin asema muistitiedon ja digitaalisen tietovaraston keskuksena vahvistuu entisestään. Kuluneen valtuustokauden viimeisessä kokouksessa tehty päätös Muistin tukemisesta on valtuuston työskentelyn loppuhuipennus.

– Päätös päivittää Mikkelin päämajakaupungin perinnön tyylikkäästi tulevaisuuteen. Valtuuston linjaus kaupungin lähtemisestä mukaan Sodan ja rauhan keskus Muistiin olkoon Mikkelin lahja satavuotiaalle Suomelle, Halonen toteaa.

Muisti sijoittuu historiallisesti arvokkaaseen ympäristöön

Sotiemme ajasta kertova tieto- ja kokemuskeskus Muisti sijoitetaan Mikkelin keskustassa sijaitsevaan Päämajataloon, jossa on jo ennestään Päämajamuseo.  Marsalkka Mannerheim johti sotatoimia rakennuksessa sijainneesta päämajasta talvi- ja jatkosotien aikaan. Muistia varten tiloihin tehdään muutoksia, muun muassa yleisöpalvelutiloja. Muutosten kustannukset ovat noin kaksi miljoonaa euroa.

Kaupunginvaltuuston nyt tekemän päätöksen mukaisesti kaupunki sitoutuu yhteensä 350 000 euron pääomasijoituksiin, josta tukisäätiöön tulee 250 000 euroa ja osakeyhtiöön 100 000 euroa. Lisäksi kaupunki sitoutuu antamaan osakeyhtiölle vuosittain 50 000 euron avustuksen, mikäli tukisäätiön kokonaisrahoitus toteutuu suunnitellun mukaisesti.

Mikkelin kaupunki tekee lopullisen päätöksen Sodan ja rauhan keskus Muistin perustamisesta kokonaisrahoituksen selvittyä kaupungin vuoden 2018 talousarvion yhteydessä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.