SKTY:n puheenjohtaja Heikki Lonka (vas.) palkitsi Turun Hyvä arkiympäristö -hankkeen Kuntatekniikan saavutus -palkinnolla. Diplomin kanssa hankkeen vetäjä ylläpitopäällikkö Mari Helin.

Suomen Kuntatekniikan yhdistys SKTY palkitsi viikonloppuna Jyväskylässä päättyneillä Kuntatekniikan päivillä kaksi merkittävää kehitysprojektia Kuntatekniikan saavutus -palkinnoilla. Palkinnot menivät Turun ja Vantaan kaupungeille.

Tänä vuonna Kuntatekniikan saavutus -ehdokkaita saapui määräaikaan mennessä lukumääräisesti niukasti, mutta tuomaristo piti niitä kaikkia hyvätasoisina. Tuomaristo päätti jakaa Kuntatekniikan saavutus 2017 –palkinnon kahdelle ehdokkaalle. Perusteena kahdelle saajalle on ehdokkaiden erinomaisuus omilla toiminta-alueillaan.

Ensimmäisen Kuntatekniikan saavutus 2017 -palkinnon sai Turun kaupungin Hyvä arkiympäristö -hanke.   Perusteena valinnalle on hankkeen selkeä kuntalaisten osallistaminen oman hyvinvoinnin ja ympäristön suunnitteluun sekä toteutukseen.

Hyvä arkiympäristö -hanke on selvästi pysyvään muutokseen tähtäävä, kansalaisten mielipiteen huomioon ottava toimintatapa, jossa niin ikäihmiset kuin myös nuoriso huomaavat mielipiteillään olevan merkitystä kaupunkiympäristöön.

Tuomaristo piti erittäin hyvänä, että kaupunkisuunnittelussa toteutetaan pelillistä oppimisalustaa, joka on nuorille luonteva toimintaympäristö. Samalla nuoret oppivat hahmottamaan, mitä kuntainfran kunnossapito kustantaa veronmaksajille.

Pelissä kolataan lunta, kerätään roskia, istutetaan kukkia, hiekoitetaan teitä ja tehdään kaupunki-infran perustehtäviä. Mitä nopeammin pelissä suoriutuu, sitä kauniimpi kaupunki syntyy. Toisaalta pelissä näkyy, kuinka hoitamaton kaupunki rappeutuu ja hymynaamat katoavat. Tuomaristo toivoo vastaavien toimintamallien leviävän ympäri Suomen.

Toisen Kuntatekniikan saavutus 2017 -palkinnon sai Vantaan Tikkurilantori. Tuomariston mielestä Vantaan kaupunki on onnistunut hyvin maalaiskunnan aikaan luodun ja rakennetun ympäristön siirtämisessä nykyaikaiseksi kaupunkiympäristöksi.

Alue on pystytty luomaan vetovoimaiseksi ja omaleimaiseksi kokonaisuudeksi yhdistäen kulttuuria ja taidetta suomalaiseen luonnonmateriaaliin.  Harmaa graniittikiveys on Korpilahden mustaa graniittia. Paikallisen kotiseutuneuvoksen Lauri Leppäsen kaiverretut tekstit sekä vesipeili-allas muodostavat luonnon kolmiyhteyden sitä käyttäviin ihmiseen pelkistetyllä ja rikkaalla tavalla.

Tuomaristo toivoo muidenkin kuntien ja kaupunkien ottavan yhä enemmän huomioon taiteen kuulumisen rakennettuun ympäristöön.

Markku Vento
markku.vento@kuntatekniikka.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*