Linjasaneerausten viestintää kehitettiin opiskelijoiden hackathonissa. (Kuva Markku Vento)

Lahti Aqua, Lahden ammattikorkeakoulu ja Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy järjestivät 6. huhtikuuta Hackathon-kilpailun, jossa etsittiin ratkaisuja vesihuoltoverkostojen saneerausprojektien asiakasviestintään.

Päätavoitteena oli siirtää viestinnän painopistettä entistä enemmän paperista digitaaliseen muotoon, jolloin viestintä olisi nopeampaa ja vuorovaikutteisempaa.  Hackathon-kilpailuun osallistui yhteensä 35 Lahden ammattikorkeakoulun opiskelijaa seitsemässä tiimissä.

Vesi-ja viemäriverkostojen saneeraus lisääntyy Lahdessa, kun kaupungin kasvuvuosina 60- ja 70-luvuilla rakennetut verkostot tulevat käyttöiältään loppuun. Saneerauksen yhteydessä uusitaan kaduilla oleva runkoverkosto ja myös asiakkaiden tonttijohdot kiinteistölle, joten saneeraus koskettaa monia lahtelaisia.  Tällä hetkellä saneeraustyön aikainen tiedottaminen tapahtuu postilaatikkotiedottein ja henkilökohtaisilla tapaamisilla kiinteistönomistajan luona.

Lahti Aqua haki ideoita opiskelijoilta siitä, kuinka Lahden asukkaita voitaisiin pitää tietoisina entistä paremmin esimerkiksi työmaan etenemisestä, vesikatkoksista ja poikkeavista liikennejärjestelyistä.

-Verkostosaneeraukset tulevat lisääntymään ja työkohteissa asukkaille tiedottaminen on erityisen tärkeää. Lahti Aqua haluaa kehittää nykyaikaisen, helppokäyttöisen ja nopean viestintäkanava asukkaille. Hackathon-prosessissa saatiin seitsemän hienoa toteutussuunnitelmaa mobiilisovellukseen ja tästä on hyvä jatkaa eteenpäin, toteaa Lahti Aquan toimitusjohtaja Martti Lipponen.

Lahti Aquan Hackathon-kilpailun voittajaksi julistettiin mobiiliratkaisullaan Lahden ammattikorkeakoulun opiskelijoista koostuva ryhmä, jossa oli mukana Juho Torkko, Juha Laurikainen, Elina Savenius ja Jasmin Backman. Voittajatyössä kehuttiin erityisesti käyttöliittymän selkeyttä ja käytettävyyttä sekä teknistä toteutusta, jossa arkkitehtuuri, tietokanta ja rajapintakuvaukset olivat dokumentoitu ammattimaisesti. Lisäksi ryhmä sai kiitosta demo-sovelluksesta, jonka ryhmä esitteli kilpailussa.

Kilpailun toiseksi nousi ryhmä, jossa oli mukana Matias Pajuvesa, Topi Vienonen, Toni Mauno, Andreas Siivola, Sampsa Halmesaari ja Aleksi Kinnunen. Kolmanneksi sijoittui ryhmä: Toni Närhi, Topi Lampiranta, Samu Härkönen ja Janne Tyni.

LADECin Johanna Kilpi-Kosken mukaan ryhmistä syntyi useita hyviä ja käyttökelpoisia ideoita, joista voi jatkossa kehittää hyödyllisiksi palveluiksi.

-Opiskelijat saivat todella paljon aikaiseksi yhden päivän aikana. Hackathon on oiva menetelmä opiskelijayhteistyöhön, Kilpi-Koski kommentoi.

(Lähde: Lahden seudun kehitys LADEC)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *