Lahti panostaa kierrätykseen. Kaurialassa asfalttirouhe kiertyy päällysteeksi Kati Tuomisen ohjauksessa. Lahdella on myös ympäristöyhteistyötä Etelä-Afrikan ja Ghanan kanssa. (Kuva Markku Vento)

Pitkäaikainen yhteistyö Lahden kaupungin, Etelä-Afrikan Rustenburgin ja Ghanan Hon kanssa jatkuu sanitaatioon, kiertotalouteen ja kestävään kaupunkikehitykseen keskittyvän projektin kautta. Uutena teemana kehitetään myös yhteistyötä Hon ja Lahden koulujen välillä.

– Kivimaan koulu on innolla mukana yhteistyössä Ghanan Ho:n kanssa. Oppilaat osallistuvat englannin tunnilla Ghana-blogin kirjoittamiseen, kunhan yhteistyöprojekti saadaan kunnolla alkuun. Koulumme valmistelee ympäristö- ja ihmisoikeusviikkoa, joka vietetään kumppanuus kouluissa samaan aikaan Lahdessa ja Ho.ssa, kertoo alakoulun englannin kielen lehtori Maija Sneck.

Yksi keskeinen teema yhteistyössä on kiertotalous, minkä kautta etsitään uusia kestäviä ratkaisuja jätesektorille sekä materiaalien hyödyntämiseen.

– Lahden kiertotalousosaamiselle on kysyntää myös kansainvälisesti. Meillä on vahva yhteistyöverkosto ja arvostus Etelä-Afrikassa ja Ghanassa useiden kehitysapuprojektien ansioista. Afrikassa on yhä enemmän mahdollisuuksia myös yritysten osaamisen hyödyntämiselle, koulutusviennin kehitykseen ja TKI-toiminnan vahvistamiseen. Näitä asioita painotetaankin nyt yhteistyössä, täsmentää kansainvälisistä asioista vastaava kehityspäällikkö Denis Mustonen Lahden kaupungilta.

– Kiertotalous on yksi Lahden alueen painopisteistä ja tarjoaa merkittäviä liiketoimintamahdollisuuksia. Etsimme yhteiskehittämisen avulla paikallisesti toimivia ratkaisuja Rustenburgin ja Hon alueille ja toivomme saavamme tähän mukaan myös suomalaisia yrityksiä, kertoo projektipäällikkö Maarit Virtanen Lahden ammattikorkeakoulusta.

Co-creating Sustainable Cities – Lahti (Finland), Rustenburg (South Africa) ja Ho (Ghana) Local Government Cooperation -projektia toteutetaan vuosina 2017-2018 Ulkoasiainministeriön tuella. Lahden ammattikorkeakoulu vastaa projektin käytännön toteuttamisesta.

(Lähde: Lahti)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.