Lahti kilpailee Gentin, Lissabonin, Oslon ja Tallinnan kanssa Euroopan vihreä pääkaupunki -kilpailun finaalissa.

Lahti on yksi viidestä finalistista vuoden 2019 Euroopan vihreä pääkaupunki -kilpailussa. Euroopan komission järjestämän kilpailun tavoitteena on palkita vuosittain kaupunki, joka on monipuolisesti edistänyt ympäristötavoitteita.

Lahden lisäksi muut finalistit ovat Gent, Lissabon, Oslo ja Tallinna. Alun perin kilpailussa oli mukana eurooppalaista 14 kaupunkia. Kaupunkeja arvioitiin hakemuksen kahdentoista teeman perusteella, joissa kuvattiin kaupunkien ympäristön tilaa, edistymistä ympäristöasioissa sekä tulevaisuuden suunnitelmia.

Lahdella edellytykset kilpailun voittoon

Kilpailussa voittajaksi haluavan kaupungin on oltava esimerkillinen ja kunnianhimoinen ympäristökaupunki, joka on strategian kautta sitoutunut kestävän kehityksen tavoitteisiin.

Lahden ympäristövahvuuksiin on luettu muun muassa pitkäjänteinen vesistöjen kunnostustyö, koulujen ja päiväkotien kestävän kehityksen toiminta, maakunnan esimerkillinen jätehuolto, kiertotalousosaaminen sekä investoinnit uusiutuvaan energiaan.

– Lahden kaupunki on asiantuntijaraadin arvioinnissa osoittautunut kuuluvansa eurooppalaisten ympäristökaupunkien kärkikastiin. Lahden pitkäjänteinen ja monipuolinen ympäristötoiminta on noteerattu arvioinnissa, kuvaa ympäristöjohtaja Saara Vauramo.

– Nyt on kysymys siitä, että saamme yhteisen ja innostavan viestin kaupungin tulevaisuuden tavoitteista välitettyä kilpailun tuomaristolle ja muullekin maailmalle. Päättäjiä, asukkaita ja yrityksiä kutsutaan mukaan viemään tätä ympäristökaupungin viestiä, Vauramo sanoo.

Seuraavaksi finalistikaupungit esittelevät tuomaristolle toiminta- ja viestintäsuunnitelmansa vuodelle 2019. Kilpailun voittaja julkistetaan palkintojenjakoseremoniassa 2. kesäkuuta 2017 Essenissä. Aiemmin tittelin ovat saaneet muun muassa Essen, Bristol, Tukholma, Hampuri ja Ljubljana.

(Lähde: Lahti.fi)

Markku Vento
markku.vento@kuntalehti.fi
Jaa artikkeli
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*