Viimeisimmät tiedot kertovat työmatkasukkuloinnin pääkaupunkiseudulle olevan kasvussa.

Tilastokeskuksen otospohjaisen työvoimatutkimuksen mukaan yli 125 000 pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuvaa kävi töissä pääkaupunkiseudulla vuonna 2016. Määrä nousi 5 % edeltävästä vuodesta.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY seuraa pääkaupunkiseudulla työskentelevien, mutta seudun ulkopuolella asuvien määrää kahden Tilastokeskuksen tuottaman tilaston avulla: otospohjaisen työvoimatutkimuksen ja työssäkäyntitilaston. Työssäkäyntitilaston uusimmat tiedot ovat vuodelta 2014. Niissä työmatkasukkuloinnin trendi on edelleen laskeva.

– Hyödyntämiemme tilastojen luvut ovat olleet osin ristiriidassa, joka kertonee työelämän muutoksesta. Työn tilastoinnissa on haasteita, kun uudet työn muodot ja tekemisen tavat yleistyvät. Molemmissa tilastoissa kuitenkin näkyy, että taantumat vähensivät sukkulointia. Taloustilanne heijastuu sukkulointiin, Tilastokeskuksen tuottamaa tietoa jalostava HSY:n seututietoasiantuntija Vilja Tähtinen kuvailee.

– Tuoreen työvoimatutkimuksen mukaan kehyskunnissa asuvien osuus pääkaupunkiseudulle sukkuloivista on 56 % ja kauempana asuvien osuus 44 %. Erityisesti kauempaa tulevien sukkuloijien määrä kasvoi (10 %), mutta otantatutkimuksen lukuihin täytyy suhtautua osin varauksella, Tähtinen sanoo.

Vuoden 2016 aikana myös väestön ja työpaikkojen määrä on pääkaupunkiseudulla kasvanut noin 1,5 %. Sukkuloijien määrän muutokset seuraavat melko tunnollisesti työpaikkamäärän kehitystä, mutta muutokset ovat yleensä nopeampia molempiin suuntiin.

Työssäkäyntitilaston viimeisimmät luvut ovat vuoden 2014 lopusta. Ne ovat otospohjaista työvoimatutkimusta luotettavampia ja tarkempia. Niiden mukaan sukkulointi väheni edelleen vuodesta 2013 vuoteen 2014. Tilastosta voidaan tarkastella ilmiötä tarkemmilla aluejaoilla kuin työvoimatutkimuksesta, jolla päästää vain seudulliselle tasolle.

– Työssäkäyntitilasto kertoo, että on vielä paljon kuntia joiden työllisistä yli puolet käy töissä pääkaupunkiseudulla: Kirkkonummi, Sipoo, Nurmijärvi, Kerava ja Tuusula. Tilastoissa näkyy myös, että Vantaan työpaikat vetävät. Yhä useampi sukkuloi Vantaalle sekä pääkaupunkiseudun sisältä että ulkopuolelta, Tähtinen summaa.

Kuntakohtaista tietoa sukkuloinnista (Työssäkäyntitilasto 31.12.2014)

Työmatkasukkulointi pääkaupunkiseudulle

– Helsinkiin sukkuloi 151 065 Helsingin ulkopuolella asuvaa

– Espooseen sukkuloi 55 345 Espoon ulkopuolella asuvaa

– Vantaalle sukkuloi 62 009 Vantaan ulkopuolella asuvaa

 

Pääkaupunkiseudulla asuvien vastasukkulointi

– 31 611 pääkaupunkiseudun asukasta kävi töissä pääkaupunkiseudun ulkopuolella

– Pääkaupunkiseudulta sukkuloitiin eniten kehyskuntiin ja muihin lähikuntiin: Tuusulaan, Kirkkonummelle, Keravalle, Nurmijärvelle, Porvooseen, Hyvinkäälle ja Järvenpäähän.

 

Pääkaupunkiseudun sisällä sukkulointi:

– Helsinkiin sukkuloi Espoosta 45 900 ja Vantaalta 38 900 työssäkäyvää

– Helsingistä sukkuloi Espooseen 24 300 ja Vantaalle 25 300 työssäkäyvää

 

Työmatkasukkuloinnin tilastot pääkaupunkiseudulla tästä.

(Lähde: HSY)

 

 

 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.