Haapaniemenkatu 4:n vanha virastotalo alkaa olla purettu, mutta kuoppa jääkin toistaiseksi tyhjäksi. (Kuva Markku Vento)

Helsingin Haapaniemenkatu 4:n purkutyöt ovat valmistumassa, mutta valtio onkin perunut paikalle aiotun virastorakennuksen rakentamisen. Kiinteistöä hallinnoivan Senaatti-kiinteistöjen asiakaskunnan eli valtionhallinnon tilatarpeet ovat nyt sellaisia, ettei suunnitellulle toimitalolle ole juuri tällä hetkellä löydettävissä käyttöä.

Haapaniemenkatu 4 rakennettiin vuonna 1974. Karunoloinen virastotalo on majoittanut mm. rakennushallitusta, elinkeinohallitusta, Postipankkia ja työvoimatoimistoa. Sittemmin se muuttui toimistotaloksi, mutta sen elinkaari tuli tiensä päähän, kun sen omistaja Senaatti-kiinteistöt ryhtyi tutkimaan talon modernisointia.

Alun perin talon julkisivu rakennettiin rouhebetonielementeistä. Betonisten julkisivuelementtien säänkestävyys havaittiin kuitenkin niin huonoksi, että ne päällystettiin tummaksi patinoituvalla messinkilevyllä.

Rakennushistoriaselvityksen mukaan talo edustaa 1960-70-lukujen taiteen massiivista arkkitehtuuria, jossa koko talo huokui synkkää monotonisuutta ja anonyymiä virastohegemoniaa ulospäin ja joka esittäytyi loputtomina käytävineen ja pikkukoppeineen virastotalon perikuvana.

Runsas vuosi sitten tehdyn kuntoswelvityksen mukaan rakennus oli peruskorjauskunnossa. Se ei enää täyttänyt nykyaikaisen toimistotyönvaateita eikä siitä korjaamallakaan olisi saatu energiatehokasta, uudenlaista, tehokasta työympäristöä. Korjaus olisi tullut myös uudisrakennusta kalliimmaksi.

Rakennuksessa oli kaikkiaan kahdeksan kerrosta ja kaksi kellarikerrosta. Yhteensä purettavaa oli noin 33.000 neliötä, josta toimistoa oli 18.700 ja kellaria 12.600 neliötä.

Nyt paikalla on valtava monttu ja itse purkutyöt valmistuvat huhtikuun 2017 aikana. Purkutyön valmistuttua Senaatti-kiinteistöt huolehtii tontin turvallisuudesta.

Tontti aidataan kaupunkimaisemaan soveltuvalla aidalla ja kulkuväylät ja ajoreitit palautetaan yleiseen käyttöön. Lisäksi huolehditaan tontilla olevan kaivannon kuivana pidosta ja valaistuksesta sekä vartioinnista. Kaivantoon toteutetaan ajoluiskat ja portit huoltoa ja ylläpitoa varten.

Mikäli valtionhallinnon tilatarpeet muuttuvat, voidaan uudisrakennushanke käynnistää erillisen investointipäätöksen jälkeen.

Rakennuksen purkaja Delete Oy mittaa purkamisen hiilijalanjäljen. Mittaamisesta oli artikkeli Kuntatekniikka-lehdessä 7/16.

Markku Vento
markku.vento@kuntalehti.fi
Jaa artikkeli
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*