Biokaasubussit korvaavat Vaasassa 280 000 litran edestä dieselpolttoainetta.
Vaasan kaupungissa siirryttiin liikkumaan biokaasulla, kun 12 biokaasubussia tuli liikenteeseen maanantaina 13.2. Samana päivänä avattiin myös Vaasan seudun ensimmäinen liikennekaasun tankkausasema Stormossenilla.

Suunnittelupäällikkö Pertti Hällilän mukaan Vaasan biokaasubussiprojekti on ensimmäinen laatuaan Suomessa.

– Se edistää merkittävällä tavalla kotimaisen puhtaan teknologian käyttöönottoa koko alueella, niin biokaasun tuotannon, jakelun kuin liikennekäytönkin osalta. Saimme tästä hankinnasta Motivan kunniamaininnan cleantechin käyttöönoton edistämisestä, summaa Hällilä.

Scanian valmistamat bussit ovat ympäristöystävällisempiä, moderneja ja esteettömiä.

– Näillä 12 biokaasubussilla voidaan korvata fossiilisia polttoaineita 280 000 diesellitran verran vuodessa. Hiilidioksidipäästöt ovat samaa luokkaa kuin täyssähköautojen, joiden käyttövoimasähkö on tuotettu tuulivoimalla, kertoo Hällilä.

Biokaasubusseilla ajetaan eniten liikennöidyillä linjoilla eli linjoilla 1–4 ja 7–10. Viikonloppuisin ja kesällä biokaasubusseja liikennöi jokaisella linjalla.

Uudet bussit ovat esteettömiä ja kyljissä koreilee Vaasan siluetti

Bussien etu- ja keskiosa ovat kynnyksettömiä, ja keskioven kohdalla on myös ulosvedettävä ramppi painavimmillekin sähköpyörätuoleille. – Koko ovien puoleinen kylki niiaa 6 cm alaspäin, Hällilä kuvailee.

Busseissa on 3 lastenvaunupaikkaa, joista yksi voidaan muuttaa pyörätuolipaikaksi. – Erillisestä painonapista saa pyydettyä kuskilta apua. Keskiosasta on varattu 4 istumapaikkaa myös senioreille, ja bussista löytyy paikka jopa opaskoiralle, Hällilä kertoo.

Kaasubussit tunnistaa liikenteessä Vaasan oranssista kaupunkisiluetista sekä teemasta Puhtaammin biokaasulla. Bussit on numeroitu ja merkitty tunnuksella A1–A12.

Hällilän mukaan bussit on hankittu kaupungille leasing-sopimuksella, ja ne omistaa rahoitusyhtiö. Sopimuksen päätyttyä kaupunki voi halutessaan hankkia ne kokonaan omistukseensa.

Banaaninkuoret Stormossenin kautta tankkiin

Stormossenin läheisyyteen avataan kaasubussien hidastankkausasema, jossa bussit tankataan öisin.

Vaasan seudun kotitalouksien biojätteestä sekä Vaasan Veden jäteveden lietteestä, voidaan Stormossenin jalostamolla valmistaa biokaasua noin 1000 henkilöauton tarpeisiin bussien kulutuksen lisäksi.

– Bussien tankkausaseman viereen avataan henkilöautoille tarkoitettu pikatankkausasema, kertoo toimitusjohtaja Leif Åkers Stormossenilta.

(Lähde: Vaasa.fi)

Markku Vento
markku.vento@kuntatekniikka.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*