Espoon rakkauden puistoon rakastavaiset voivat istuttaa vaikkapa omenapuun. (Kuva Hans Hillewaert)

Espooseen perustetaan ensimmäisenä Suomessa rakkauden puutarha, johon parit saavat istuttaa oman hedelmäpuun rakkautensa merkiksi. Ajatus lähti liikkeelle syksyisestä valtuustoaloitteesta.

Espoo saa oman versionsa maailmalla suosituiksi tulleista rakkauden silloista, joihin rakastavaiset kiinnittävät lukkoja rakkauden symboliksi – Espoossa rakkautta vain juhlistetaan ekologisesti kestävästi, istuttamalla tunteen merkiksi oma hedelmäpuu.

Ajatus lähti liikkeelle syksyllä 2016, kun 26 espoolaista kaupunginvaltuutettua Mari Anthonin johdolla jättivät valtuustoaloitteen ekologisesti kestävän rakkauden metsän perustamisesta. Aloitteessa metsän perusteltiin edistävän matkailua ekologisin keinoin ja tuovan positiivista näkyvyyttä espoolaisille yrittäjille.

Kaupunkitekniikan keskus suhtautui ajatukseen rakkauden metsästä myönteisesti ja se ehdotti tekniselle lautakunnalle, että metsä toteutettaisiin hedelmäpuutarhana, joka sijaitsisi Suurpellossa osoitteessa Hentebynkatu 4, Espoo.

– Kohde on osoitettu kaavoituksessa viheralueeksi, ja maa on vanhaa pellonpohjaa, joka suosii rehevää maata tarvitsevia puulajeja, kertoo maisema-arkkitehti Sari Knuuti Espoon kaupunkitekniikan keskuksesta.

Alue on suuruudeltaan noin 1,2 hehtaarin laajuinen, ja puiden istutusväliksi suositellaan noin kuutta metriä. Alueen hoitoluokitusta muutettaneen rakkauden puutarhan myötä astetta luonnonmukaisempaan suuntaan.

Rakkauden puutarhaan voi istuttaa oman taimen, vaikka aiempaa kokemusta puiden hoidosta ei olisikaan: kaupunki laatii istutus- ja hoito-ohjeet, jotka tulevat kaikkien nähtävillä espoo.fi-nettisivuille sekä hedelmäpuutarhan vierelle teetettyyn infokylttiin. Suomessa menestyviä hedelmäpuita ovat esimerkiksi omena-, päärynä- ja kirsikkapuut.

Kaupungille puutarhan perustaminen ei aiheuta juuri kustannuksia, koska se toimii vain toiminnan mahdollistajana ja antaa maa-alueen rakkauden hedelmien viljelijöiden käyttöön. Lisäpalvelut, kuten puiden hoito, jätetään yksityisten tahojen hoidettavaksi.

(Lähde: Espoo)

Markku Vento
markku.vento@kuntatekniikka.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*