Ekokemin kesällä avattu muovijalostamo potee roskapulaa. (Kuva: Markku Vento)

Kotitalouksien muovijätteen kierrätys alkoi Suomessa viime vuonna. Toistaiseksi vain muutama prosentti kuluttajien muovipakkauksista päätyy keräykseen, kertoo Maaseudun Tulevaisuus.

Muovipakkaukset päätyvät Riihimäelle Ekokemin laitokselle, jossa eri muovilaadut erotellaan, pestään, sulatetaan ja puristetaan rakeiksi muoviteollisuuden käyttöön. Kierrätysmuovista valmistetaan Suomessa muun muassa muovikasseja, ämpäreitä ja rakennustarvikkeita, kuten muovilankkua ja putkia. Pakkaukset, jotka eivät sovellu kierrätykseen, poltetaan energiaksi.

Ekokemin muovijalostamo, joka avattiin kesäkuussa, potee kuitenkin roskapulaa. Vaikka muovia kerätään yli 500 pisteessä ympäri maata, esimerkiksi taloyhtiöissä muovijäte menee käytännössä aina sekajätteeseen. Sekajäte poltetaan jätelaitoksissa.

 

Roskapulaa potevalla muovinjalostamolla odotellaan, että kuluttajat pääsevät kierrätyksen makuun. Fossiilista öljyä korvaavalle kierrätysmuoville on kysyntää maailmanlaajuisesti.

Jätelaki edellyttää, että pantittomista muovipakkauksista kierrätetään nyt 16 prosenttia. Vuonna 2020 määrän pitäisi nousta 22 prosenttiin. Yritysten ja teollisuuden muovijäte kiertää jo huomattavasti tehokkaammin kuin kuluttajien.

(Lähde: Maaseudun Tulevaisuus)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.