Marraskuun loppupuolella oli heikkotuulinen ajanjakso, jolloin liikenteen saasteet kertyivät ilmaan. (Kuva: Seppo Haavisto)

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden mittausten mukaan pääkaupunkiseudun ilmanlaatu oli syys–marraskuussa 2016 suurimman osan ajasta hyvä tai tyydyttävä. Vuoden 2015 syksyyn verrattuna ilmanlaatu oli katukuiluissa parempi ja myös pölyisiä päiviä oli vähemmän. Nastarenkaiden käyttö heikensi ilmanlaatua kuitenkin molempina vuosina.

– Pääkaupunkiseudun ilmassa oli vähemmän ilmansaasteita tänä syksynä kuin viime vuonna. Merkittävimpänä erona oli se, että pakokaasuista peräisin olevan typpidioksidin pitoisuudet olivat syksyllä poikkeuksellisen alhaisia, kertoo HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Maria Myllynen.

Pääkaupunkiseudun ilmanlaatu oli alkusyksystä 2016 suurimmaksi osaksi hyvä tai tyydyttävä. Marraskuuta kohden ilmanlaatu heikkeni, mutta oli silloinkin vain yksittäisten tuntien ajan huono tai erittäin huono.

Nastarenkaiden käyttö heikentää ilmanlaatua

Nastarenkaiden käyttö näkyi ilmanlaadussa marraskuussa. Moni pääkaupunkiseudun asukas vaihtoi tänä vuonna talvirenkaat autoonsa jo aikaisin, ensilumen aikaan marraskuun alkupuolella.

Sittemmin lumi suli ja marraskuun loppupuolella kadut olivat kuivia ja lumettomia. Kun tienpinnat kuivuvat, hiukkaset nousevat ilmaan. Nastarenkaat kuluttavat voimakkaasti asfaltin pintaa, ja pölyä muodostuu, kun renkaat jauhavat asfaltista hiukkasia. Noin 70 prosentilla autoista on nastarenkaat.

– Nastarenkaiden käyttö näkyy selkeästi ilmanlaadussa etenkin vilkasliikenteissä ympäristöissä, joissa ilmansaasteet pääsevät heikosti laimenemaan. Hengitettävien hiukkasten raja-arvoylityksiä oli etenkin marraskuun lopulla, Myllynen kertoo.

Marraskuun loppupuolella oli heikkotuulinen ajanjakso, jolloin liikenteen saasteet kertyivät ilmaan. Ilmanlaatu heikkeni etenkin ajoneuvojen pakokaasujen vuoksi vilkasliikenteisillä alueilla. Työkoneiden päästöt heikensivät ilmanlaatua esimerkiksi Vartiokylässä.

HSY seuraa ilmanlaatua 11 mittausasemalla eri puolilla pääkaupunkiseutua. Tämänhetkisen ilmanlaadun tilanteen voi tarkistaa osoitteesta www.hsy.fi/ilmanlaatu. Ilmansaasteista voivat saada oireita erityisesti hengitys- ja sydänsairaat sekä pienet lapset. Ilmanlaatu luokitellaan viiteen eri luokkaan, joita ovat hyvä, tyydyttävä, välttävä, huono ja erittäin huono.

(Lähde: HSY)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.