Kone kuin alien. Porajumbo on vaikuttava näky pimeässä tunnelissa. Se poraa räjäytytyksissä ja injektoinnissa tarvittavat reiät. (Timo Kuukkanen)

 

Espoon Suomenojan jäteveden puhdistamo alkaa käydä pieneksi. Espoossa rakennetaan parhaillaan uutta ja energiatehokasta puhdistuslaitosta Blominmäen alle.

Auton keula osoittaa alaspäin ja sen valot pyyhkivät kosteutta tihkuvaa kallioseinää. Kuskina on Sito rakennuttajat Oy:n projektipäällikkö Sami Tiisala, joka toimii työmaavalvojana Lemminkäinen Infran louhintaurakassa Espoon Blominmäessä.

Ajamme uudessa tunnelissa Kehä III:n ali, ja asfalttitie muuttuu pian murskepintaiseksi. Odotamme ylöspäin ryömivää kuorma-autoa, jonka lavalla on louhetta. Tunneli haarautuu, levenee ja syvenee. Olemme luolastossa, johon HSY rakentaa uutta ja nykyaikaista puhdistamoa Espoon, Kauniaisten, Kirkkonummen, Siuntion ja Länsi-Vantaan asukkaiden jätevesille, kun Suomenojan kapasiteetti alkaa täyttyä.

Uudella puhdistamolla Espoo varautuu asukasmäärän kasvamiseen. Laitos otetaan käyttöön vuonna 2020. Se varustetaan parhaalla nykytekniikalla, jolla puhdistustulos tehostuu Suomenojaan verrattuna etenkin typen osalta.

Energiatehokkuus on yksi laitoksen suunnittelun lähtökohta. Puhdistamo tuottaa tarvitsemastaan sähköstä yli puolet, ja lämpöä syntyy yli oman tarpeen.

Lisää huomenna ilmestyvssä Kuntatekniikka-lehdessä!

Teksti ja kuvat: Timo Kuukkanen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *