Tuulivoiman lisärakentaminen uhkaa pysähtyä.

Tuulivoima-ala odottaa sähkön kallistumista ja uuden tukimekanismin luomista. Muuten ala arvelee tuulivoiman lisäraketamisen pysähtyvän Suomessa.

– Nyt kunnissa on paljon kaavoja käsittelyssä, samoin rakennusluvan saaneita hankkeita ja rakenteilla olevia, joten tuulivoimaa saataisiin nopeasti parina lähivuonna, jos uusi tuki tulee, Tuulivoimayhdistyksen toiminnanjohtaja Anni Mikkonen sanoo Savon Sanomissa.

– Nykyiset kaavoitusvaiheen hankkeet eivät ehdi syöttötariffin piiriin, joka on täyteen varattu. Kiintiöön mahtuneet hankkeet pitää rakentaa syksyyn 2017 mennessä ja saada tuotantoon, hän kertoo.

Tuulivoiman lisääminen lykkääntyy yhä Suomessa, koska sähkö on halpaa ja yhtiöt odottavat uutta valtion tukea. Vireillä olevista maa- ja merituulihankkeista yli 650 on Suomen tuulivoimayhdistyksen mukaan jäämässä ilman apua eli ne eivät pääse syöttötariffijärjestelmään. Vuoden alussa tuulivoimaloita oli liki 390. Viime vuonna investoinnit olivat yli puoli miljardia euroa, Savon Sanomissa kerrotaan.

Syöttötariffi on valtion sähkömarkkinoiden ohjauskeinoksi tarkoitettu takuuhinta sähkölle. Syöttötariffissa sähkön tuottajalle taataan määrätty hinta. Jos markkinahinta on tätä takuuhintaa alhaisempi, maksavat sähkön kuluttajat erotuksen.

Puolet Suomen energiankulutuksesta pitäisi kattaa uusiutuvalla energialla vuoteen 2030 mennessä.

(Lue lisää: Savon Sanomat)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *