Kivihiili katoaa nyt Lahden energian tuotannosta. Kuvassa oleva Helsingin Hanasaaren hiilivoimala suljetaan vuoden 2024 loppuun mennessä. (Kuva: Ville Miettinen)

Lahti Energian hallitus on päättänyt investoida uuteen biopolttoainetta käyttävään lämpölaitokseen. Uudella laitoksella korvataan vuonna 1976 käyttöönotettu Kymijärvi I -voimalaitos, joka on käyttänyt kivihiiltä.

Vanhan laitoksen tarvitsema noin 10 miljoonan euron arvoinen vuosittainen kivihiilimäärä korvataan Päijät-Hämeestä ja lähimaakunnista kerättävällä puulla.  Vanhentuva Kymijärvi I -voimalaitos ei enää tulevaisuudessa olisi täyttänyt EU:n tiukentuvia päästömääräyksiä.

Kymijärvi III:ksi nimetyssä biolämpölaitoksessa käytettävä puu on kestävän kehityksen mukaista sertifioitua puuta, metsähaketta. Syntynyt tuhka palautetaan metsiin tai hyödynnetään muuten.

Hiilidioksidipäästöjä vuonna 2020 käyttöön otettava laitos vähentää 600.000 tonnia vuodessa. Tämän myötä Lahti Energian hiilidioksidipäästöt vähenevät vuoden 1990 tasosta 20 prosenttiin.

Laitoksen kokonaisinvestointi on 165 miljoonaa euroa, ja se työllistävä vaikutus on noin 1 000 henkilötyövuotta. Laitoksen kotimaisuusaste on arviolta noin 40 %. Käydessään laitos työllistää suoraan tai välillisesti noin 100 henkilöä.

Laitoksen rakentaminen alkaa syksyllä.

(Lähde: Lahti Energia)

Markku Vento
markku.vento@kuntalehti.fi
0
JAKOA
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*