Helsingin Oulunkylässä sijaitsevaan kerrostaloon asennettiin keväällä aurinkosähköjärjestelmä. (Kuva: Janne Käpylehto)

Sipilän hallitus on esittänyt aurinkopaneelien asentamisen muuttamista luvanvaraiseksi. Tällä hetkellä aurinkopaneelin asentaminen tontille vaatii korkeintaan kaupunkikuvallisen lausunnon hankkimista kunnalta.

Helsinki on asettunut poikkiteloin hallituksen aikeille. Erityisesti kaupunki ihmettelee lakiluonnoksen kohta, jossa aurinkopaneelien tai aurinkokeräinten asentamiselle esitetään toimenpidelupaa.

Luvanvaraisuus koskisi merkittävästi kaupunkikuvaan tai ympäristöön vaikuttavia aurinkopaneeleja tai -keräimiä. Helsingin nykyinen rakennusjärjestys on vapauttanut kaikilla tonteilla luvanvaraisuudesta lämpöpumpun, maalämpöpumpun ja aurinkokeräimen sijoittamisen rakennukseen, rakennelmaan tai pihamaalle.

Jos lakiehdotus toteutuisi, Helsingin rakennusjärjestystä jouduttaisiin tiukentamaan. Tämä taas lisäisi lupamenettelyä, sanoo rakennusvalvontaviraston virastopäällikkö Lauri Jääskeläinen.

– Kaupunkikuvallinen lausunto ei ehkä enää riittäisi. Se tulisi olemaan pieni, mutta byrokraattinen kustannuslisä hakijan kannalta. Emme halua kuormittaa sen enempää itseämme kuin asiakkaitakaan luvilla, jotka eivät kauheasti tuo lisäarvoa. Lupaprosessihan aina maksaa, Jääskeläinen huomauttaa.

Jääskeläisen mielestä lakiesitys on myös ristiriidassa hallitusohjelman normienpurkutavoitteen kanssa. Ympäristölautakunta on puolestaan asettunut tukemaan lakiehdotusta.

Hallitus haluaa muuttaa lakia, koska sen mielestä aurinkopaneelien asentamisen lupakäytännöt ovat kunnittain liian kirjavia.

(Lue lisää: YLE)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *