JLY:n mukaan hallituksen esitys kriisiyttäisi toteutuessaan kuntien vastuulla olevan jätehuollon ja johtaisi väistämättä asukkaiden jätemaksujen nostamiseen. (Kuva: Henna Mitrunen)

Valtioneuvosto antoi keskiviikkona 22.6.2016 esityksen uudeksi hankintalaiksi. Esitys rajaa merkittävästi julkisten toimijoiden nykyistä mahdollisuutta myydä palveluitaan markkinoilla, Jätelaitosyhdistys JLY arvioi.

JLY:n mukaan  esitys kriisiyttäisi toteutuessaan kuntien vastuulla olevan jätehuollon ja johtaisi väistämättä asukkaiden jätemaksujen nostamiseen. Maksajiksi joutuisivat lisäksi paikalliset yritykset, maanviljelijät ja mahdollisesti myös kunnat. Tähän asti jätehuolto on kustannettu jätemaksuin. Jatkossa on olemassa riski siitä, että kunnat joutuvat tukemaan jätehuoltoa verovaroilla. Myös yhdyskuntajätehuollon kehitys ja korkea laatu vaarantuvat.

JLY edustaa kuntien jätelaitoksia. Jätelaitokset vastaavat muun muassa asumisessa syntyvistä jätteistä ja julkisessa palvelutoiminnassa syntyvästä yhdyskuntajätteestä. Jätelaitokset tuottavat myös yksityisille yrityksille ja viljelijöille välttämättömiä jätehuoltopalveluja.

Hankintalailla toimeenpannaan EU:n hankintadirektiivi Suomessa. Hallitus esittää hankintalakiin direktiiviä tiukempaa sääntelyä. Jätelaitosyhdistys pitää tiukennusta turhana ja haitallisena.

JLY pelkää, että hallituksen kaavailujen vaikutukset näkyvät toteutuessaan jokaisen suomalaisen kukkarossa. Hankintalakiesityksen seuraukset nostaisivat asukkaiden jätehuoltomaksuja jopa 30 prosenttia. Rajauksesta hyötyvät vain suuret valtakunnalliset yritykset.

Toteutuessaan hallituksen esitys vähentää JLY:n näkemyksen mukaan kilpailua, erityisesti haja-asutusalueilla ja maaseudulla. Monet pienyrittäjät ja viljelijät jäävät monopolisoituvan yksityisen palveluntarjonnan ja voittoa maksimoivan hinnoittelun varaan.

– P&K-yrityksille jätehuoltokustannusten nousu voi olla vielä asukkaiden maksujen korotuksia suurempi. Yksityisellä sektorilla on myös suuria puutteita jätehuoltopalvelujen alueellisessa tarjonnassa, listaa Jätelaitosyhdistyksen uusi toimitusjohtaja Riku Eksymä.

– Pitkät jätteenkuljetusmatkat lisäävät hintaa entisestään. Esimerkiksi biojätteen kuljettaminen Kemistä Forssaan on kyllä mahdollista, mutta kustannukset jäävät jätteen tuottajan maksettavaksi. Riski laittomaan ja ympäristöä pilaavaan dumppaamiseen lisääntyy, Eksymä sanoo.

(Lähde: JLY)

 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *