Sulkavan kunta saa jatkossakin päättää itse jätehuollostaan. (Kuva: Sulkavan kunta)

Savonlinnan alueellisella jätelautakunnalla ei ole päätösvaltaa Sulkavan kunnan jäteasioihin, vaikka kunta onkin omistamansa yhtiön kautta osakkaana alueellisessa jätehuoltoyhtiössä. Tätä mieltä on korkein hallinto-oikeus tuoreessa päätöksessään. Itä-Suomen hallinto-oikeus oli tehnyt asiassa aiemmin päinvastaisen ratkaisun.

 

KHO toteaa ratkaisussaan, ettei Sulkavan kunta ollut allekirjoittanut alueellista jätelautakuntaa koskevaa sopimusta, eikä kunnanvaltuusto ollut sopimusta hyväksynyt, joten päätäntävalta jäteasioissa pysyy Sulkavalla. Alueellinen jätelautakunta on alueen kuntien yhteinen toimielin, joka toimii Savonlinnan Seudun Jätehuolto Oy:n toimialueella jätehuoltoviranomaisena.

Sulkava on Savonlinnan Seudun Jätehuolto Oy:n osakas omistamansa Sulkavan Palvelut Oy:n kautta, mutta osakkuudella jätehuoltoyhtiössä ei ole tuoreen päätöksen mukaan merkitystä asian ratkaisussa. KHO toteaa jätelain 23 §:n mukaisen viranomaisyhteistyötä koskevan velvoitteen koskevan myös Sulkavaa, mutta velvoitteesta ei suoraan seuraa, että alueellinen jätelautakunta olisi toimivaltainen tekemään Sulkavaa sitovia päätöksiä.

Alueellinen jätelautakunta oli katsonut, että sillä on ollut toimivalta päättää jätelain mukaisista viranomaistehtävistä myös Sulkavan kunnan alueella. Alueellisen jätelautakunnan käsityksen mukaan sen toimivalta perustuu siihen, että Sulkavan kunta on edelleen ollut Savonlinnan Seudun Jätehuolto Oy:n toiminnassa mukana omistamansa yhtiön kautta.

 

KHO päätös kokonaisuudessaan

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *