Kuusiselän kaatopaikka Rovaniemellä ehti loppusijoittaa etelälappilaisten jätteitä vain kymmenen vuoden ajan ennen kuin jätteitä alettiin marraskuussa viedä Ouluun poltettavaksi.

Tänä kesänä neljän hehtaarin kaatopaikasta suljetaan puolet. Lapin ELY-keskuksesta kerrotaan, että kaatopaikkaa pyörittävä Napapiirin Residuum Oy ei koskaan täysin noudattanut ympäristölupaa. Kaatopaikan jätevedenpuhdistamolta lähtevästä vedestä, alueen pintavesistä ja pohjavesistä on otettu näytteet neljästi vuodessa.

Ympäristöluvan noudattamista valvovan Lapin ELY-keskuksen ylitarkastaja Jukka Alatervo selailee mittaustuloksia monen vuoden ajalta ja toteaa, että ympäristöluvan kaikkiin raja-arvoihin ei ole koskaan päästy.

– Kyllä tämä täysin poikkeuksellista on, tässä on tällaista patistelumeininkiä ollut koko ajan, Alatervo sanoo.

Alatervo puhuu Napapiirin Residuum Oy:n toimintakulttuurista, joka näkyy myös siiinä, miten vapaasti tuuli on saanut levitellä muovijätettä kaatopaikan ympärille. Ennen kaatopaikalle meni 70 prosenttia etelälappilaisten jätteistä, nyt 10 prosenttia. Nyt se mitä ei kierrätetä, viedään Oulun Laanilan polttolaitokselle, jossa se muuttuu sähköksi ja lämmöksi.

 

(Lähde: YLE)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *