Ekokemiä on trimmattu kuntoon ja yhtiötä ollaan siirtämässä perustettavan kehitysyhtiön alle. (Kuva: Ekokem/Matti Sulanto)

Energiayhtiö Fortum on kiinnostunut ostamaan jätteidenkäsittely-yhtiö Ekokemin. Fortum tiedotti perjantaiaamuna tehneensä hankinnasta alustavan, ei-sitovan tarjouksen.

Ekokemiä on trimmattu kuntoon ja kannattavuuden parantaminen on yksi yhtiön tavoitteista. Omistajaohjauksesta vastaava pääministeri Juha Sipilä, kesk., kertoi eilen torstaina, että Ekokem siirretään perustettavan kehitysyhtiön alle.

Valtio omistaa ympäristöhuollon palveluja tarjoavavasta Ekokemistä 34,1 prosenttia. Toiseksi suurin omistaja on Suomen Kuntaliitto ry 21,4 prosentin osuudella. Kaikkiaan kunnat ja kuntien omistamat yhteisöt omistavat Ekokemistä vajaan kolmanneksen. Kolmanneksi suurin yksittäinen omistaja on Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen. Valtio on myös Fortumin suurin omistaja 50,76 prosentin osuudella.

Ekokem sopisi Fortumin pirtaan erinomaisesti. Kiertotalous on Ekokemin liiketoiminnan ytimessä. Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark on todennut, että ”kiertotalous on Fortumille saman kokoluokan mahdollisuus kuin digitalisaatio”.

Ekokem on viime vuosina kasvanut kotimaisesta toimijasta yhdeksi Pohjoismaiden johtavista kiertotalousyhtiöistä. Viime vuonna sen liikevaihto oli 258 miljoonaa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *