Helsingin kaupungin puolesta palkinnon ottivat vastaan vs. toimistopäällikkö Katri Kuusinen ja ympäristöjohtaja Esa Nikunen ja Lappeenrannan kaupungin puolesta ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen. (Kuva: Miira Riipinen)

Kuntaliitto on palkinnut Helsingin ja Lappeenrannan kaupungit niiden ansiokkaasta ilmastotyöstä.

Kaupungit saivat palkintonsa torstaina kuntien ilmastokonferenssissa Tampereella. Kaupunkien lisäksi palkinnon sai ympäristöministeriön neuvotteleva virkamies Pirkko Heikinheimo.

Helsingin kaupunki sekä sen eri virastot ja liikelaitokset ovat tehneet Kuntaliiton mukaan pitkäjänteistä ja monipuolista työtä ilmasto- ja energiakysymyksissä.

– Helsinki liittyi ensimmäisten joukossa kuntien ilmastokampanjaan vuonna 1997. Tuoreimpina esimerkkeinä ilmastotyöstä ovat kaupungin ilmastotiekartta ja ilmastokatu Iso Roba, perusteli Helsingin palkintoa Kuntaliiton energiainsinööri Kalevi Luoma.

Helsinki tekee elinkeinoelämän kanssa yhteistyötä Ilmastokumppanit -verkostossa. Helsinki on ollut aloitteellinen myös ekologisen ajattelun juurruttamisessa kaupungin työntekijöihin ekotukihenkilö- verkoston luomisessa.

Lappeenrannassa ilmastotyötä tehdään yhdessä

Lappeenranta on ollut mukana Kuntien ilmastokampanjassa vuodesta 2000 ja liittyi Hinku-kuntien joukkoon 2014. Lisäksi kaupunki on liittynyt työ- ja elinkeinoministeriön energiatehokkuussopimukseen. Sopimuksen toteuttaminen on edellä tavoitteistaan.

– Lappeenrannassa on saatu tuloksia aikaan yhteistyöllä. Kaupungin ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston yhteistyöllä on kehitetty tapoja, joilla asukkaat ja alueen yritykset hyötyvät uusiutuvasta energiasta. Kampusalueelle rakennetaan Suomen suurin aurinkovoimala, Kuntaliiton Luoma kertoi.

– Lappeenrannan Energia Oy puolestaan kannustaa yksityisiä kuluttajia mikroluokan energiantuotantoon. Vaikuttavin ja näkyvin tulos on saatu metsäteollisuuden ja kaupungin energiantuotantoyhteistyöllä, jossa kaupungin kaukolämmön tuotanto muuttui biopolttoainepohjaiseksi.

Heikinheimo on pitkän linjan ilmastovaikuttaja

Ympäristöministeriön neuvotteleva virkamies Pirkko Heikinheimo on vaikuttanut pitkään eri tehtävissä ympäristöministeriössä, kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa sekä kansallisissa ilmasto- ja energiastrategioiden laadintatehtävissä. Hänen työtään oli esimerkiksi valtioneuvoston ilmastonmuutoksen tulevaisuusselonteko vuonna 2009.

Heikinheimo on osallistunut vuosien varrella asiantuntijapanoksellaan kuntien ilmastokampanjan työhön, erilaisiin Kuntaliiton ilmastotyöhön liittyviin hankkeisiin sekä ilmastokonferenssien ohjelmien suunnitteluun ja päästölaskennan ja ilmastonmuutoksesta viestimisen kehitystyöhön.

– Ideoivana, optimistisena ja kannustavana henkilönä Pirkko on tukenut määrätietoisesti paikallista ilmastotyötä ja kuntien huomioonottamista siinä sekä edistänyt maakunnallisten ilmastostrategioiden laadintaa ja ilmastonmuutokseen sopeutumisen huomioimista, Kalevi Luoma kiitteli.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *