Helsingin perinteiset linja-autot saavat kesällä seurakseen täysin sähköisen bussin.

Suomalaisen startup-yrityksen Linkker Oy:n ensimmäinen, aito sarjavalmisteinen sähköbussi valmistuu kesäkuun alussa tuotantolinjalta Sastamalassa.

Yksi sähköbussi on jo ollut liikkeellä koeajoilla tyypitystesteissä.

Linkker aloitti tämän vuoden alussa sähköbussien tuotannon Sastamalassa. Bussit valmistaa Linkkerin yhteistyökumppani Fortaco, joka on Pohjoismaiden suurin raskaiden ajoneuvojen sopimusvalmistaja.

Parhaillaan tekeillä on neljä sähköbussia, joista ensimmäinen tulee ulos linjalta touko-kesäkuun vaihteessa. Tuotantoputkessa on parikymmentä bussia.

Bussit menevät pääkaupunkiseudulle, Turkuun ja Kööpenhaminaan. Linkkerin mukaan nykyisillä toimintatavoilla, hallikapasiteetilla ja tuotantolinjoilla voidaan valmistaa noin 200 uutta sähköbussia vuodessa. Määrä voidaan tuplata ottamalla käyttöön hallin
toinenkin puolisko.

Sähköbussi on noin kaksi kertaa kalliimpi kuin perinteinen dieselbussi. Sähköbussin hinta liikkuu 440 000 euron tienoilla, kun perinteinen bussi maksaa noin 220 000 euroa. Rahoille tulee vastinetta, kun lasketaan auton koko elinkaaren säästöt polttoainekuluissa.

(Lähde: YLE)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *