Hankintalakiin suunnitteilla olevat muutokset ovat ajamassa mm. jätehuollossa kuntien omistamat yhtiöt ja yrittäjät vastakkainasettelun tielle.

Hankintalakiin suunnitteilla olevat muutokset ovat ajaneet kuntien omistamat yhtiöt ja yrittäjät vastakkainasettelun tielle. Uudistuksen jälkeen kunnalliset yhtiöt eivät voisi enää myydä palvelujaan ulos, kuten nyt.

Hankintadirektiivin 12 artiklassa säädetään sidosyksikön toiminnan kohdistumisen vaatimus siten, että 80 prosenttia sidosyksiköksi määritellyn toimijan toiminnoista tulee kohdistua siihen määräysvaltaa käyttävään tahoon.

– Meillä on nyt markkinaehtoista toimintaa 15 prosenttia liikevaihdosta, kun EU:n asettama raja on 20 prosenttia, kertoo Päijät-Hämeen Jätehuolto oy:n toimitusjohtaja Tuula Honkanen.

Jos rajaa lasketaan kymmeneen prosenttiin tai nollaan, jota Elinkeinoelämän keskusliitto ja Suomen Yrittäjät ovat esittäneet, kunnalliset jätehuoltoyhtiöt joutuisivat supistamaan toimintaansa.

– Rajan laskeminen tarkoittaa toiminnan supistamista. Meidän infra jää silloin vajaakäytölle ja asiakkaiden maksut nousevat, Honkanen sanoo. Honkasen mukaan rajan laskeminen koskee kaikkia 35 kunnallista jätehuoltoyhtiöitä ja heidän asiakkainaan olevia pienyrityksiä.

(Lähde: Etelä-Suomen Sanomat)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *