Pori uudistaa kaupungin tuntipalkkaisen henkilöstön palkkausjärjestelmää. Kaupunginhallituksen henkilöstöjaosto päätti tiistaina yksimielisesti irtisanoa kunnallisen tuntipalkkaisen henkilöstön paikalliset sopimukset.

Vanhojen sopimusten tilalle kaupunki haluaa luoda uuden ja virtaviivaisemman paikallisen sopimuksen. Nyt osia sopimuksista on laitettu paperille jo vuosikymmeniä sitten ja niiden tulkinta on ollut vaikeaa.

– Vanhimmat sopimuksiin kirjatut asiat ovat olleet peräisin vuodelta 1968, joten kyllähän tämä iso muutos tulee olemaan. Vuosien saatossa kaikkein suurimpia erikoisuuksia on jo karsittu. Yksi jo aiemmin karsituista oli peräkoukkulisä, jonka kuorma-auton kuljettaja sai, jos otti auton perään peräkärryn, kertoo Porin kaupungin teknisen palvelukeskuksen johtaja Jukka Kotiniemi.

Porin kaupungilla on noin 300 tuntipalkkaista työntekijää, joista 200 työskentelee teknisen palvelukeskuksen töissä. Muista tuntipalkkaisista suurin osa saa palkkansa vapaa-aikatoimelta tai Porin Vedeltä.

– Valtakunnan sopimus on jatkossa lähtökohta ja sitten katsotaan, miten sitä muokataan meille sopivaksi. Kaikki vanhat sopimukset menevät roskiin, mutta niistäkin katsotaan sitten vielä, mitä osioita niistä kannattaa käyttää. Meillä on vuodenvaihteeseen asti aikaa neuvotella sopimukset kuntoon, Kotiniemi toteaa.

Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen kiistää, että ratkaisun takana olisivat taloudelliset syyt.

– Kaupunki ei pyri työntekijöiden ansiotason alentamiseen eikä työehtojen heikentämiseen, vaan järjestelmän yksinkertaistamiseen ja selkeyttämiseen. Olen tyytyväinen siitä, että Porissa on hyvä paikallisen sopimisen kulttuuri, Luukkonen toteaa kaupungin nettisivuilla.

Voimassa olevat sopimukset on määrä irtisanoa siten, että ne päättyvät viimeistään 31.12.2016. Ay-liike on ilmoittanut vastustansa muutoksia ja vievänsä asian työtuomioistuimen käsiteltäväksi.

 

Porin kaupungin tiedote

 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *