Suomalaiset ovat maailman parhaita juomapakkausten palauttajia. Pantilliset juomapakkaukset palautetaan kiertoon noin 90 prosenttisesti.

Palauttamisesta on Suomessa tehty helppoa. Tyhjät tölkit, kierrätysmuovipullot, kierrätyslasipullot ja uudelleentäytettävät lasipullot voi palauttaa vaikka lähikauppaan. Vuonna 2015 juomatölkkien palautusaste oli 95 prosenttia. Kierrätysmuovipullot palautettiin 93 prosenttisesti ja kierrätyslasipulloista palautui kiertoon 90 prosenttia.

– Juomapakkausten palautus on erinomainen esimerkki toimivasta kiertotaloudesta. Pakkaukset on alun perin suunniteltu uusiokäytön näkökulmasta ja palautusjärjestelmien avulla pidetään materiaalit kierrossa ja minimoidaan kierrosta putoavien materiaalien määrä, sanoo Suomen Palautuspakkauksen (Palpa) toimitusjohtaja Pasi Nurminen.

Juomapakkauksista saadaan vuosittain kiertoon 17 000 tonnia alumiinia, 13 000 tonnia PET-muovia ja 50 000 tonnia kierrätyslasia. Materiaalit käytetään uudelleen, mikä merkitsee valtavan suurta energiansäästöä, raaka-aineiden käytön vähenemistä ja jätteiden määrän pienenemistä. Palpan viime vuonna teettämän kyselytutkimuksen mukaan kodin kierrätettävistä materiaaleista juomapakkauksia palautetaan kaikista eniten.

– Yhden juomapakkauksen palauttaminen on sinänsä aika pieni teko, mutta se on olennainen teko kokonaisuuden kannalta. Vuosittain kuluttajat palauttavat palautusjärjestelmiin noin 1,7 miljardia pantillista juomapakkausta. Suomalaisia kuluttajia pitää kiittää aktiivisuudesta, Nurminen sanoo.

Suomalainen juomapakkausten palautusjärjestelmä on kansainvälinen malliesimerkki, johon tullaan tutustumaan ympäri maailmaa. Juomapakkausten kierrätys puuttuu vielä monesta maasta. Viime vuosina kiinnostus on herännyt erityisesti Itä-Aasiassa, jossa ei ole tehokkaita kierrätysjärjestelmiä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *