Maailman suurin korjausrakentamisen yhteishanke alkaa yhtä aikaa eri puolilla Eurooppaa, myös Suomessa. Hankkeesta vastaavat maiden Green Building Council -järjestöt. Tavoitteena on ratkaista alueen suurin ilmastohaaste – olemassa olevat rakennukset.

Yli vuoden valmistelun jälkeen BUILD UPON -projekti käynnistyy täysillä. Vuonna 2016 on luvassa 80 tapahtumaa ympäri Euroopan. Nämä kokoavat yhteen yli 1 000 organisaatiota tavoitteenaan vähentää rakennetun ympäristön aiheuttamaa hiilijalanjälkeä. Olemassa olevat rakennukset nimittäin vastaavat 36 prosentista EU:n hiilidioksidipäästöistä.

BUILD UPON tukee hankemaiden hallituksia energiatehokkuusdirektiivin (EED) artikla 4:n velvoittaman kansallisen korjausrakentamisen strategian laadinnassa. Tämä strategia on pitkän tähtäimen suunnitelma siitä, miten EU:n jäsenvaltiot aikovat korjata olemassa olevaa rakennuskantaansa yhä energiatehokkaammaksi. EU velvoittaa jäsenvaltioitaan laatimaan nämä strategiat 30.4.2017 mennessä.

BUILD UPON -yhteisö on saanut 2,35 miljoonan euron rahoituksen EU:n Horizon 2020 tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta. Projektia vetävät ja toteuttavat 13 maan Green Building Councilit. Suomen lisäksi mukana ovat Bulgaria, Kroatia, Tšekin tasavalta, Irlanti, Italia, Latvia, Romania, Slovakia, Slovenia, Espanja, Ruotsi ja Turkki. Myös kattojärjestö World Green Building Councilin Europe Regional Network tukee kansallisten järjestöjen työtä.

Suomen hankeryhmässä ovat mukana strategiaa valmistelevan ympäristöministeriön lisäksi Motiva, VTT, Energiavirasto, Kiinteistöliitto, Nokia Networks, Helsingin kaupunki ja ympäristökeskus, Skanska, Uponor, Schneider Electric, Caverion, SYKLI, Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy ja SOK.

Projekti kokoaa korjausrakentamisen sidosryhmät yhteiskunnan eri aloilta yhteistyöhön tämän haastavan tehtävän ratkaisemiseksi. Mukaan kutsutaan lainsäätäjiä, virkamiehiä, järjestöjä, suunnittelijoita, rakennusyrityksiä, rakennustuoteteollisuutta, energiayhtiöitä, rahoituslaitoksia sekä kiinteistöjen käyttäjiä.

Tavoitteena on luoda vahva yhteisymmärrys ja näkemys kansallisen korjausrakentamisstrategian osalta ja selkeistä energian säästötavoitteista. Lisäksi tavoitteena on yleisen tietoisuuden lisääminen korjausrakentamisen hyödyistä, koulutuksen lisääminen, uusien rahoitusmuotojen jalkauttaminen markkinoille sekä energiankulutuksen mittaamisen ja todentamisen lisääminen.

Tiedote hankkeesta Green Building Council Finlandin verkkosivulla

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *