Kuntaliitto näkee tiedotteessaan parannettavaa ministeri Lauri Tarastin esityksessä itsehallintolalueiden tehtäväjaosta mm. rakennusvalvonnan osalta.

Liitto vastustaa ajatusta rakennusvalvonnan viemisestä etäälle kunnan kehittämisestä ja muistuttaa, että kunnan vastuu korostuu elinvoiman sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä.

– Tätä tukee parhaiten paikallisten olojen huomioon ottaminen rakennusvalvonnassa ja terveydensuojelussa, Kuntaliiton tiedotteessa sanotaan.

Tarasti esittää 26.1.2016 luovuttamassaan raportissa, että maakunnille siirtyisivät muun muassa vastuu yritys- ja työvoimapalveluista, maatalous- ja maaseutuhallinnon tehtävät, terveydensuojelun ja tupakkavalvonnan järjestämisvastuu sekä pelastustoimen tehtävät.

Myös rakennusvalvonnan järjestämisvastuu siirtyisi maakuntiin, mutta kunnat voisivat edelleen ilmoittaa hoitavansa rakennusvalvonnan itse.

Toimivaa yhteistyötä ei tule rikkoa

Kuntaliitto pitää tärkeänä että kunnille jää mahdollisuus ottaa niin halutessaan terveydensuojelun tehtävät hoitaakseen. Ympäristöterveydenhuolto on monessa kunnassa organisoitu yhdessä ympäristönsuojelun ja rakennusvalvonnan kanssa, ja kunnilla tulisi olla mahdollisuus säilyttää tämä kokonaisuus myös tulevaisuudessa.

– Kunta luo kaavoituksella ja lupapolitiikalla edellytyksiä elinvoimalleen, Kuntaliiton tiedotteessa todetaan.

– Riittävän tonttitarjonnan ja hyvän ympäristön avain on kaavoituksen, rakennusvalvonnan ja ympäristöasiantuntijoiden yhteistyö kunnan tavoitteiden ja strategian toteuttamisessa.

– Tästä syystä kaavoituksen, rakennusvalvonnan, ympäristösuojelun ja ympäristöterveyden yhteistyötä ei tulisi rikkoa eri organisaatioihin, vaan niiden tulisi voida jatkaa työtään kunnissa lähellä kehitettäviä kohteita.

Kuntaliiton mukaan kunnassa olisi syytä olla erityisesti omaa rakennusterveysosaamista, joka tukisi kiinteistöjen ylläpidon ja korjauksen suunnittelua.

Kuntaliiton tiedote

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Kuntaliiton kanta on hieman hassu. Tarastin selvityksen lähtökohta on nimenomaan rakennusvalvonnan laaja-alaisen asiantuntemuksen takaaminen. Nykyisellään rakennusvalvonnoista valtaosa on 1-2 hengen yksiköitä, jotka eivät juuri ehdi hoitaa kuin välttämättömän byrokratian. Tarastin esityksen tavoitteena on se, että myös muualla kuin isoimmissa kaupungeissa rakennushankkeisiin voidaan tuoda myös sisällöllistä lisäarvoa. Sehän on myös Kuntaliiton tavoite. Pienissä kunnissa ei ole kaavoitusta ja myös ympäristöterveydenhuollon asiantuntemus on kapealla pohjalla. Isommissa yksiköissä voidaan kansalaisille taata yhdenvertaiset palvelut koko maassa myös asiantuntemuksen osalta.