Pirkanmaan ja Jyväskylän seudun yhdyskuntajätteet muuttuvat energiaksi tammikuusta alkaen Tarastenjärven voimalaitoksessa. (Kuva: Merja Ojala)

Jätteenpolttolaitoksia valmistuu Suomeen nyt vuosittain. Pirkanmaan ja Jyväskylän seudun yhdyskuntajätteet menevät tammikuussa uuniin Tampereen Tarastenjärvellä, jossa käynnistyy Tammervoima Oy:n jätevoimala. Siellä palavat yli puolen miljoonan suomalaisen yhdyskuntajätteet, joilla lämmitetään itäistä Tamperetta.

Tammervoima Oy on yhteisyritys, josta Tampereen Sähkölaitos omistaa 51 prosenttia ja Pirkanmaan Jätehuolto 49 prosenttia. Pirkanmaan Jätehuolto Oy toimittaa voimalaitokselle polttoainetta pitkäaikaisella sopimuksella noin 150 000 tonnia vuodessa. Tästä noin 90 prosenttia on yhdyskuntajätettä ja loppuosa on muun muassa terveydenhuollon ja rakennustoiminnan jätteitä.

Polttolämpötila arinakattilassa on noin tuhat astetta. Sähköä tehdään 16 megawatin höyryturbiinilla.

− Laitoksen arinatekniikkaa on täydennetty uudella, innovatiivisella savukaasun lämmön talteenottolaitteistolla. Savukaasun sisältämä lämpö hyödynnetään kaukolämmön tuotannossa ja savukaasupesurin lauhdevedet käytetään voimalaitoksen prosesseissa sen sijaan että ne johdettaisiin viemäriin, Tammervoiman kehitysjohtaja Mika Pekkinen kertoo.

Tuhkasta otetaan talteen metalleja noin 3 000 tonnia vuodessa. Käsiteltävää pohjatuhkaa kertyy vuodessa runsaat 28 000 tonnia. Käsittelystä vastaa Pirkanmaan Jätehuolto Oy.

Päästöt vähenevät

Tarastenjärven voimalaitoksen valmistuttua Tampereen Sähkölaitoksen energiantuotannon hiilidioksidipäästöt alenevat vuosittain noin 50 000 tonnia, mikä vastaa sähkölaitoksen kokonaispäästöissä lähes kymmenen prosentin päästövähenemää, kun jätteestä saatavalla energialla korvataan ensisijaisesti maakaasua. Lisäksi ilmastopäästöt loppuvat myös kaatopaikalta, kun nyt päästöt ovat noin 100 000 hiilidioksidiekvivalenttitonnia vuosittain, vaikka kaatopaikkakaasua kerätään hyötykäyttöön.

− Uusi jätevoimala tuottaa vuosittain kaukolämpöä noin 300 GWh, mikä on kuitenkin vain noin 15 prosenttia sähkölaitoksen kaukolämmön kokonaistuotannosta. Sähköntuotantoa laitoksella on noin 90 GWh, Pekkinen sanoo.

Alhaisista sähkön markkinahintaennusteista johtuen Tarastenjärven laitoksen prosesseissa pääpaino asetettiin korkeaan energiahyötysuhteeseen ja lämmön tuotantokykyyn.

Poltettavaa Pirkanmaalta ja Jyväskylän seudulta

Poltettavaa yhdyskuntajätettä kerätään laitokselle Pirkanmaan Jätehuoltoon kuuluvien 17 kunnan alueelta sekä myös Keski-Suomesta Jyväskylän, Laukaan ja Muuramen alueelta, kun Jyväskylän alueen jätehuoltoyhtiö Mustankorkea Oy teki kumppanuussopimuksen Pirkanmaan Jätehuollon kanssa syksyllä 2015. Viidennes yhdyskuntajätteestä tulee Jyväskylän seudulta.

− Tammervoiman laitokselle tullaan toimittamaan siis 500 000 – 600 000 ihmisen yhdyskuntajätteet ja laitoksen polttokapasiteetti on noin 150 000 – 160 000 tonnia jätettä vuodessa riippuen jätteen lämpöarvosta, Mika Pekkinen kertoo.

Voimalaitoksen toimintahäiriöiden varalta jätehuoltoyhtiöllä on mahdollisuus varastoida jätettä Tarastenjärven jätteenkäsittelykeskuksessa.

Lue lisää aiheesta torstaina 10.12. ilmestyvästä Kuntatekniikka-lehdestä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *