Havainnekuva Lahden eteläisestä kehätiestä Hollolan alueella. (Kuva: Liikennevirasto ja Sito Oy)

Lahden eteläinen kehätie avaa tutkitusti väylän kasvulle ja uusille yrityksille: kasvavan kaupungin potentiaali valjastetaan metropolialueen hyödyksi. Uudet selvitykset osoittavat, että kehätie parantaa elinkeinoelämän edellytyksiä luoda työpaikkoja ja kasvua.

Lahti on viimeisiä Suomen suurista kaupungeista, joissa raskasliikenteinen valtatie halkaisee keskustan vaikeuttaen sen kehittymistä. Valtatie 12 erottaa muun muassa matkakeskuksen ja rautatieaseman ydinkeskustasta, mikä olisi kiinnostavinta kaupunkikehityksen, työpaikkojen ja asumisen aluetta Lahdessa. Liikenteen turvallisuus kärsii ja häiriöt sujuvuudessa rasittavat elinkeinoelämää.

Mahdollistaa valtakunnallisesti 16 000 työpaikan syntymisen

Taloustutkimus Oy:n ja Sweco Oy:n tekemissä selvityksissä tarkasteltiin erityisesti työllisyyteen liittyviä hyötyjä. Kehätie-hankkeen kautta syntyy 5 000–6 000 pitkän aikavälin pysyvää työpaikkaa, ja eteläisen kehätien rakentaminen mahdollistaa valtakunnallisesti jopa 16 000 työpaikan syntymisen. Rakentaminen on työvoimavaltaista: rakennusaikainen vaikutus on 2 750 henkilötyövuotta. Aiemmat kehätiehankkeet Suomessa ovat luoneet pysyviä työpaikkoja 1 000–5 000.

Lahden rautatieaseman tuntumassa oleva Askonalue on tulevaisuuden liiketoiminnan keskus, jossa panostetaan jo nyt digitaalisen liiketoiminnan kehitykseen. Uusi tielinjaus mahdollistaisi alueen ja työpaikkamäärän kasvun.

Teollisuuden kasvukäytävän elvytys

Lahden eteläinen kehätie (valtatie 12) yhdistää Suomen niin pohjois–etelä- kuin itä–länsi-suunnassakin: väylä on teollisuuden kasvukäytävä. Elinkeinoelämän edellytykset paranevat, sillä hankkeella turvataan valtakunnallista sujuvuutta, luotettavuutta ja täsmällisyyttä. Näin luodaan paremmat liiketoiminnan edellytykset ja mahdollistetaan Suomen kilpailukyvyn kasvua.

Valtatiellä liikenteen kasvuksi on ennustettu 25–32% vuoteen 2030 mennessä. Uusi väylä helpottaa liikenteen painetta: kaupungin keskusta ei hidasta raskaan liikenteen kulkua ja työmatkaliikenne pääkaupunkiseudulle helpottuu.

Selvityksen mukaan kehätie tuo Lahden alueelle 6 500 asuntoa ja 14 000 asukasta. Tämä helpottaa osaltaan metropolialueen sekä Lahden muuttovoittoalueen asuntopainetta. Hankkeella varaudutaan tulevaisuuden maankäyttöön: teollisuus asettuu kehätien varteen toimivien yhteyksien äärelle, ja keskusta vapautuu palveluille. Hyvät yhteydet ja kehittyvä kaupunkikeskusta hyödyttävät koko metropolialuetta.

 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *