Ensi kesän asuntomessualueen vieressä Kyrkösjärven patovalli on saanut kylkeensä hiekkarannan keinosaarineen, joka paikallisten suussa on jo ristitty "Seinäjoen Dubaiksi".

Ensi vuoden asuntomessualueella Seinäjoen Pruukinrannassa tontit sulautuvat ympäröivään mäntymetsään ja luonnolle ominaiset piirteet, kuten kalliot, on säilytetty alueella. 14 hehtaarin messualueelle Kyrkösjärven patovallin taakse rakennetaan 34 omakotitaloa, luhtirivitalo sekä puukerrostalo.

Rakennustyöt kolmen kilometrin päässä Seinäjoen keskustasta sijaitsevalla messualueella etenevät vauhdilla, ja monilla tonteilla on tehty jo syksyn aikana pihatöitä. Lokakuun lopulla harjakorkeudessa oli 31 pientaloa. Puukerrostalo Mäihän rakentaminen on alkanut maatöiden tekemisellä. Kaikkiaan messualueelle tulee noin 76 asuntoa.

– Pruukinrannan messualue sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Kyrkösjärven tekojärven rannalla. Alueella on haluttu nostaa esiin myös perinteistä pohjalaista rakentamistaitoa, ja esimerkiksi yksi kortteli sisältää ainoastaan pohjalaisia kaksfooninkisia omakotitaloja, joista osa moderneja, osa perinteisempiä, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen kertoo.

– On oikeastaan hämmästyttävää, että näin hieno rakennuspaikka veden äärellä ja hyvin lähellä keskustaa on jäänyt tähän saakka hyödyntämättä. Vaikka olemme rakentaneet varsin tiiviin alueen, on luonnonläheisyys ja alueen intiimi luonne onnistuttu säilyttämään. Asemakaava on kerrassaan hieno, Heiskanen jatkaa.

Omakotitonttien koko vaihtelee 818 neliön ja 1120 neliön välillä ja huoneistoalat ovat 124–232 neliötä. Messualueella olevista omakotitaloista 26 on puutaloja. Puukerrostalo Mäihä jatkaa perinteitä kunnioittavaa puurakentamisen teemaa. Kerrostalo rakennetaan CLT-tilaelementeistä paikanpäällä olosuhteissa, jotka vastaavat tehdasolosuhteita.

Uutuutena Asuntomessuille Seinäjoelle rakentuu moderneja, massiivipuusta valmistettuja rintamamies-tyyppisiä pientaloja. Kompaktit 55–103 neliön asunnot muokkautuvat elämäntilanteen mukaan.

– Messuilla nähtävänä on erikokoisia omakotitaloja sekä kaikkiaan viisi huoneistoa kivirakenteisessa rivitalossa ja puukerrostalossa. Esimerkiksi kivirakenteisesta pohjalaiskartanosta ja huippumodernista hirsiomakotitalosta on epätyypilliseen eteläpohjaiseen tapaan järvinäkymät. Messut tulee tarjoamaan näiden lisäksi muitakin yllätyksiä messuvieraille, kertoo projektipäällikkö Kirsi Joensuu.

Messualueen rannasta rakentuu ”Seinäjoen Dubai”

Asuntomessualueen kohdalle Kyrkösjärven rantaan rakennetaan uimaranta, kaksi tekosaarta sekä nuotiopaikka. Hiekkarannan viereen tulee myös veneenlaskuluiska sekä veneiden säilytyspaikka. Kaupunkilaisten suussa ranta on jo saanut nimekseen Seinäjoen Dubai.

Rannan kruunaa 13 metriä korkea puurakenteinen näkötorni, joka palkittiin kansainvälisessä arkkitehtikilpailussa syyskuussa. Torni rakennetaan niin, että ylhäältä avautuva järvimaisema heijastuu tornin alaosassa olevaan peiliin. Koulutuskeskus Sedun talonrakennuslinjan opiskelijat toteuttavat tornin osana Taitaja 2016 –tapahtumaa ja se valmistuu toukokuussa.

Paavo Taipale
paavo.taipale@kuntaliitto.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*