HSY tuottaa Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa kaatopaikkakaasusta EKOenergia-kriteerit täyttävää sähköä ja lämpöä. (Kuva: Kai Widell)

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY siirtyy tänä vuonna kokonaan EKOenergia-merkityn sähkön käyttöön, minkä jälkeen HSY on yksi suurimmista EKOenergian käyttäjistä Euroopassa. Lisäksi HSY on jo ennestään pääkaupunkiseudun suurin uusiutuvan energian tuottaja.

HSY tuottaa sähköä omilla laitoksillaan biokaasusta ja osittain vesivoimalla. HSY:n tuottama sähkö kattaa HSY:n oman sähkönkulutuksen. HSY:n sähkönkulutus vuonna 2014 oli 117 gigawattituntia ja sähköntuotanto vastaavasti 125 gigawattituntia.

EKOenergia-sertifioidun sähkön käyttö on osa HSY:n vastuullisuustyötä.

– Päätimme näyttää esimerkkiä suurille sähkönkuluttajille ja siirtyä kokonaan vihreän sähkön käyttöön, kertoo HSY:n toimitusjohtaja Raimo Inkinen.

HSY tuottaa biokaasua sekä jätevedenpuhdistusprosessissa että biojätteen käsittelyprosessissa. Lisäksi kerätään talteen kaatopaikkakaasua Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen alueella. HSY tuottaa kaasuista sähkön lisäksi lämpöä. Lisäksi sähköä tuotetaan raakavesitunnelin vesivoimalla. HSY:n laitosten tuottama sähkö täyttää EKOenergian kestävyyskriteerit ja on siten hyväksytty EKOenergiakelpoiseksi. Sähköntuotantolaitosten EKOenergiakelpoisuus kuvastaa sitä, että HSY:n sähköntuotantolaitosten ympäristövaikutukset ovat pienet.

– Näimme EKOenergia-merkityn sähkön selkeästi ympäristön kannalta parhaana vihreän sähkön vaihtoehtona. Kun myös HSY:n oma sähköntuotanto täyttää EKOenergian tiukat ympäristökriteerit, päätös siirtyä juuri EKOenergia-merkityn sähkön käyttäjäksi oli meille luonteva, Inkinen sanoo.

– Kaikkein parasta sähköä on toki kuluttamatta jäänyt sähkö. Pyrimmekin jatkuvasti HSY:ssä parantamaan energiatehokkuuttamme.

EKOenergia edellyttää, että EKOenergian käyttäjänä HSY osallistuu osaltaan ilmasto- ja ympäristörahastoihin. Rahastoihin kertyneillä varoilla toteutetaan hankkeita, joilla lisätään uusiutuvan energian tuottoa sekä eheytetään virtavesiluontoa. Varojen käytöstä päättää ympäristöjärjestöjen verkoston hallinnoima EKOenergia.

 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *