Arkkitehtitoimiston havainnekuva Wieniin rakennusluvan saaneesta 24-kerroksisesta puutalosta. (Kuva: Arkkitehtitoimisto RLP Rüdiger Lainer + Partner)

Maailman korkein puurakenteinen kerrostalo on saanut Itävallan Wienissä rakennusluvan ja rakentaminen alkaa ensi keväänä. Valmistuttuaan vuonna 2017 HoHo-talossa on 24 kerrosta kun nyt korkein puurakenteinen kerrostalo on rakenteilla oleva 14-kerroksinen talo Norjan Bergenissä.

Arkkitehti Rüdiger Lainerin mukaan puurakentamisen tekninen ja taloudellinen valmius antaa mahdollisuuden hankkeen toteuttamiselle.

– Meidän innovatiivinen tavoitteemme on toteuttaa synergiaa arkkitehtuurista, ekologisuudesta ja rakennuksen käyttöarvosta sen asukkaille ja muille käyttäjille. Lisäksi puu tarjoaa tärkeän visuaalisen ja kosketuksellisen vaikutuksen.

– Lähtökohtana on toteuttaa rakennus mahdollisimman tehokkaasti. Yhdistämme puurakentamisen betonirakentamiseen ja haemme tällä synergialla rakennussäädösten, laadun, kustannustehokkuuden, paloturvallisuuden ja joustavuuden kannalta parhaan mahdollisen ratkaisun, kertoo Lainer Puuinfon haastattelussa.

Kustannustehokkuuden varmistaakseen RLP-arkkitehtitoimisto halusi käyttää puurakenteita lähtökohdiltaan mahdollisimman tehokkaassa pohjaratkaisussa. Tornit ovat hybridirakenteiset. Niiden jäykistävinä ytiminä ovat betoniset porrastornit, joissa sijaitsevat myös hissi- ja installaatiokuilut. Porrastornia ympäröivät toimisto- ja muut tilat ovat puurakenteiset kantaen omat kuormansa.

Materiaaleja on pyritty käyttämään siten, että kustakin hyödynnetään niiden parhaat ominaisuudet kantavuuden, paloturvallisuuden, talouden ja tilojen viihtyisyyden mukaan. Tällä tavoin on voitu täyttää korkealle rakennukselle asetetut olennaiset toiminnalliset vaatimukset mukaan lukien tiukat rakentamismääräykset. Perustusten yläpuolisista rakenteista noin 74 prosenttia on puuta.

– Puu on Itävallassa luonnollinen valinta, koska sitä kasvaa enemmän kuin sitä käytetään. Puu on kustannustehokas, se säästää resursseja, sen käytöllä on suuri hyväksyttävyys ja puupinnat luovat sisätiloihin luonnollisen ilmapiirin. Olemme kehittäneet sellaisen teknisen puurakentamisen järjestelmän, joka mahdollistaa korkeiden rakennusten rakentamisen, vakuuttaa Lainer.

Puukerrostalo rakennetaan Seestadt Asperniin Wienistä koilliseen, See Park -puiston laidalle. Arkkitehtitoimisto RLP Rüdiger Lainer + Partner kehittää tätä uutta, keskeisellä paikalla olevaa kaupunkikorttelia. Rannalla rakennukset ovat matalampia ja kauempana korkeampia, mikä on olennainen elementti järven silhuetissa.

Paavo Taipale
paavo.taipale@kuntaliitto.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*