Lounais-Suomen Jätehuolto ja Biolinja Oy ovat sopineet Turun ja Salon seudun kotitalouksissa ja suurkeittiöissä erilliskerätyn biojätteen hyötykäytöstä vuoden 2016 alusta alkaen. Erilliskerätty biojäte käsitellään Biolinjan Uudenkaupungin biokaasulaitoksessa, jossa tuotetaan biokaasua ja luonnonmukaista kasvuravinnetta.

Turun seudun kaupungeissa ja suurissa taajamissa aloitetaan biojätteen erilliskeräys vuoden alussa vähintään 20 huoneiston asuinkiinteistöillä. Kotitalouksissa ja suurkeittiöissä lajiteltavan biojätemäärän odotetaan nousevan lähivuosina jopa 10 000 tonniin.

Biolinja Oy:n tarjous voitti biojätteen hyötykäytöstä järjestetyn tarjouskilpailun, johon osallistui viisi biojätettä käsittelevää yritystä. Sopimus on kaksivuotinen ja sisältää optiovuosimahdollisuudet.

Kiinteistöiltä kerätty biojäte vastaanotetaan Topinojan ja Korvenmäen jätekeskuksissa ja toimitetaan suurina erinä Uuteenkaupunkiin. Biojätteen käsittelyhinta laski kilpailutuksessa selvästi nykyiseen hyötykäyttösopimukseen verrattuna ja on noin 40 prosenttia edullisempi kuin energiahyötykäyttöön toimitettavan jätteen käsittelyhinta. Käsittelysopimus mahdollistaa 9 000 tonnin biojätemäärän hyödyntämisen.

Keräysvelvollisuuden piiriin puolet Turun kaupunkiseudun asukkaista

Lounais-Suomen Jätehuolto vastaanottaa biojätettä tällä hetkellä pääasiassa suurkeittiöistä ja Salon seudulla vähintään 5 huoneiston asuinkiinteistöiltä. Vuosittainen kertymä on noin 4 000 tonnia. Biojätteen määrä tulee kasvamaan selvästi vuoden vaihteen jälkeen, kun sen keräys alkaa asuinkiinteistöillä myös Turun kaupunkiseudulla. Biojätteen keräys kohdistuu Kaarinan, Liedon, Raision, Turun, kanta-Maskun, Kanta-Naantalin ja kanta-Paraisten alueella kiinteistöille, joissa on vähintään 20 huoneistoa. Keräysvelvollisuuden piiriin kuuluu noin 51 prosenttia Turun kaupunkiseudun asukkaista. Myös pienemmät kiinteistöt voivat tällä alueella hankkia biojäteastian ja liittyä keräykseen.

Biojätteen keräysvelvollisuuden aluerajaus perustuu kasvihuonekaasuvaikutuksista tehtyyn elinkaariarviointiin, jossa todettiin tiheimmin asutulle alueelle ja suuremmille kiinteistöille kohdistetun biojätteen keräyksen kuljetuspäästöjen pysyvän kerättyyn jätemäärään nähden kohtuullisina.

Biojätteen erilliskeräys nostaa taloyhtiöiden jätemaksuja jonkin verran. Kaatopaikkajätteen erilliskeräys päättyy vuoden lopulla, mikä kuitenkin tasoittaa hiukan kokonaiskustannusten nousua. Jos asukkaat lajittelevat biojätettä tehokkaasti, voi jatkossa olla mahdollista vähentää polttokelpoisen jätteen keräyskapasiteettia ja samalla jätemaksua. Huolellinen lajittelu kiinteistöillä on näin ollen hyödyllistä sekä ympäristön että jätemaksujen kannalta.

Biojäte hyödynnetään alkutuotannossa

Biolinjaan tulevat biojätteet esikäsitellään ja murskataan sekä hygienisoidaan lämmön avulla. Biokaasureaktorissa bakteerit tuottavat biojätteestä biokaasua ja jäljelle jää mädätysjäännöstä. Mädätysjäännös sisältää vettä ja pienen määrän kiintoainetta. Vesi sisältää typpeä ja se käytetään lähialueiden peltojen kasvuravinteena. Fosforia sisältävä kiintoaine käytetään kasvuravinteena sekä pelloille että viherrakentamiseen.

Reaktorissa syntyneestä biokaasusta tuotetaan sähköä ja lämpöä, jotka hyödynnetään lähellä sijaitsevissa kalaviljelylaitoksessa ja kasvihuoneessa. Näin biojäte saadaan suljetun kierron järjestelmällä uudestaan elintarvikkeiden alkutuotantoon.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *