Mississippi-jokeen rakennettuun muun muassa New Orleansia suojaavaan West Closure Complexiin kuuluu 11 kappaletta 5 400 hevosvoiman pumppuja. Vettä siirtyy tarvittaessa jokaisella pumpulla 50 kuutiometriä sekunnissa. (Kuva: Jyrki Paavilainen)

New Orleansia vuosikymmen sitten kaltoin kohdellut Katrina-myrsky johti laajoihin toimenpiteisiin, jotta vastaavilta tulvatuhoilta vältyttäisiin. Merkittävässä roolissa varautumisessa on ollut Yhdysvaltain armeijan insinööriyksikkö, joka on vastannut uuden tulvavesien hallintajärjestelmän suunnittelusta ja toteuttamisesta.

Mississippi-joki on tuonut alueelle kautta historian paljon hyvää. New Orleansia ja sen vaurautta, sen amerikkalaisittain erikoista kaupunkiympäristöä ja sen kulttuuria ei olisi ilman tuota legendaarista jokea.

Katrina-myrskyn kohdalla joki kuitenkin aiheutti isoimmat ongelmat veden hallinnassa. Hurrikaanissa vesi aluksi pakenee ja sitten tulee jonkin ajan kuluttua takaisin. Joki taas laskee vettä pysähtymättä ja näin veden pinta pääsi – Katrinan jo poistuttua kaupungista – patojen rikkoonnuttua lopulta nousemaan ja peittämään tuhoisasti alleen lähes koko New Orleansin.

Epäonnistumisesta otettiin opiksi

Tulvasuojelun ja myrskyn jälkeisten pelastustoimien epäonnistumiset johtivat tiukkaan kritiikkiin, mutta myös toimenpiteisiin niin liittovaltio- kuin paikallishallintotasoilla. Yksi merkittävimmistä varautumiskeinoista mahdollisiin myrskyjen aiheuttamiin vedennousuihin on Yhdysvaltain kongressin käynnistämä ja täysin rahoittama HSDRRS-järjestelmä eli Kaakkois-Louisianan hurrikaani- ja myrskyvahinkojen riskinhallintajärjestelmä (the Hurricane and Storm Damage Risk Reduction System for Southeast Louisiana).

Koko HSDRRS-järjestelmän rakentaminen on maksanut 14,5 miljardia dollaria ja se sisältää muun muassa 560 kilometriä patoja ja tulvaseiniä, 73 pumppaamoa sekä kolme kanavasulkua pumppuineen. Järjestelmän mitoituksesta ja rakentamisesta on vastannut Yhdysvaltain armeijan insinööriyksikkö (U.S. Army Corps of Engineers), jonka tehtävänä on liittovaltiotasolla vastata varautumisesta ja suojelusta perusinfran osalta.

Lue lisää New Orleansin ja Kaakkois-Louisianan tulvasuojeluohjelmasta Jyrki Paavilaisen artikkelista torstaina 8.10. ilmestyvässä Kuntatekniikka-lehdessä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.