Kuvakaappaus videosta, jossa kerrotaan kyberturvallisuusharjoituksesta Jyväskylässä.

Jyväskylän Kankaan kaupunginosalle on laadittu Suomen ensimmäinen älykaupungin kyberturvallisuusstrategia ja toimeenpanosuunnitelma.

Kankaan kyberturvallisuuden visiona on, että turvallisuusratkaisut ovat tasapainossa teknologisen kehityksen ja vuorovaikutuksen lisääntymisen myötä syntyvien turvallisuusuhkien kanssa.

Kankaan on tarkoitus koostua tulevaisuudessa kasvavasta määrästä tietoverkkoihin kytkettyjä laitteita ja järjestelmiä ja niiden kehitys on äärimmäisen nopeaa.

Kankaan kyberturvallisuusstrategia perustuu kolmeen toimintaa ohjaavaan kulmakiveen, joita ovat hallintamalli, sopimuksellinen velvoittaminen ja riskeihin perustuvat toimintasuunnitelmat.

– Kyberuhat eivät rajoitu ainoastaan hyökkäyksiin vaan älykäs kaupunki ja sen ICT-ratkaisut ovat entistä riippuvaisempia sähköstä ja tietoliikenneyhteyksistä, Jyväskylän kaupungin tiedotteessa todetaan.

Riskeihin perustuvassa toimintasuunnitelmassa arvioidaan kyberuhkia, varaudutaan kustannustehokkaasti uhkiin, kehitetään alueen kybersietoisuutta ja tehdään jatkuvaa valvontaa ja arviointia.

– Vastaavaa strategiatyötä ja toimeenpanosuunnitelmaa ei ole laadittu aikaisemmin koskemaan kokonaista kaupunginosaa, Jyväskylän kaupungin tiedotteessa todetaan.

Kyberturvallisuusstrategia tehtiin Jyväskylän kaupungin toimeksiantona. Strategiatyössä olivat mukana Jyväskylän yliopisto, Jyväskylän Ammattikorkeakoulu, Viestintävirasto, Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö Jykes Oy, Tekes ja Jyväskylän Energia Oy. Strategian koostamisesta ja laadinnasta vastasi Relator Oy.

Lue myös:

Jyväskylässä kyberturvallisuusosaaminen vahvistuu edelleen (JKL:n tiedote 22.9.)

Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
Jaa artikkeli
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*