Lahden ja Orimattilan kaupunkien sekä Asikkalan, Hollolan ja Nastolan kuntien omistaman Lahden Seudun Kuntatekniikka Oy:n (LSKT) tulevaisuus puhutti Lahden kaupunginhallitusta maanantaina. Kaupunginhallituksen kannanotossa edellytetään yhtiön aloittavan tarvittavat rakennejärjestelyt ja käyttävän kaikkia mahdollisia keinoja tappiollisista toiminnoista luopumiseksi.

Lahden kaupunginhallitus kuuli maanantaisen kokouksensa aikana LSKT:n toimitusjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan näkemyksen yhtiön tilanteesta ja sai kokouksessaan 7.9. pyytämiään lisätietoja.

Kaupunginhallitus totesi kannanotossaan, että yhtiön toimintojen, tuloksen ja kilpailukyvyn paraneminen on välttämätöntä, sillä kaupungilla ei ole edellytyksiä tappiollisen yhtiön toiminnan tukemiseen. Kaupunginhallitus edellyttää yhtiön aloittavan tarvittavat rakennejärjestelyt ja käyttävän kaikki keinot, ml. yhtiön liiketoiminnan osien myynti, yhtiön velvoitteiden täyttämiseksi ja tappiollisista toiminnoista luopumiseksi.

Kaupunginhallitus edellytti kannanotossaan yhtiökokouksen välitöntä koollekutsumista tarvittavien uusien ratkaisujen tekemiseksi, mikäli yhtiö mahdollisesti menettää pääomansa tai maksuvalmiutensa.

Vuonna 2009 perustettu LSKT on kärsinyt heikosta kannattavuudesta pitkään. Yhtiö perustettiin seudullisen liikelaitoksen toiminnan jatkajaksi tuottamaan palveluja lähinnä osakaskunnilleen. Ongelmana on ollut yhtiön liikevaihdon kutistuminen, kun osakaskunnat ovat vähitellen siirtyneet kilpailuttamaan ulkoalueiden ylläpitourakoitaan eikä LSKT on menestynyt tarjouskilpailuissa riittävän hyvin.

Äskettäin LSKT menetti tarjouskilpailussa Hollolan kunnan ulkoalueiden ylläpitourakan. Muutama vuosi sitten yhtiö luopui vapaaehtoisesti kahdesta voittamastaan Lahden kaupungin ylläpitourakasta todettuaan itse tarjoamansa hinnan liian alhaiseksi.

Yhtiön omistajaohjaus on ollut kaupungille haasteellista, kun tavoitteena on ollut kannattavan liiketoiminnan ohessa myös turvata työpaikat. Toimintatapojen muuttaminen ei ole edennyt tarpeellisella tavalla. Yhtiön toimitusjohtaja on vaihtunut kahdesti ja viime aikoina on käyty useita yt-neuvotteluja.

 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *