Suomi on sitoutunut ilmasto- ja energiastrategiassaan lisäämään tuulivoiman osuutta merkittävästi. (Kuva: Ville Miettinen)

Valtioneuvosto on antanut asetuksen tuulivoimaloiden ulkomelusta. Asetuksen mukaisilla ohjearvoilla pyritään varmistamaan, että tuulivoimalat ja asutus ovat riittävän etäällä toisistaan eikä melusta aiheudu ihmisille terveyshaittaa tai merkittävää muuta ympäristön pilaantumista.

Näin kunnissa on nykyistä helpompi kaavoituksella ohjata voimaloiden sijoittumista. Ohjearvoja sovelletaan maankäytön ja rakentamisen suunnittelussa sekä maankäyttö- ja rakennuslain sekä ympäristönsuojelulain mukaisissa lupamenettelyissä ja valvonnassa.

– Ulkomelutason ohjearvot asetetaan tasolle, joka mahdollistaa tuulivoiman lisäämisen, mutta josta ei tutkimusten mukaan aiheudu terveyshaittoja eikä ympäristön viihtyvyys myöskään heikkene, sanoo asetusta valmistelleen työryhmän puheenjohtaja Helena Säteri ympäristöministeriöstä.

Jatkossa pysyvän asutuksen, loma-asutuksen, hoitolaitosten sekä leirintäalueiden tuulivoimamelun päiväajan ohjearvo on 45 desibeliä ja yöajan 40 desibeliä. Oppilaitosten ja virkistysalueiden alueille säädetään 45 desibelin päiväajan ohjearvo. Kansallispuistoja koskee sekä päivä- että yöajalla 40 desibelin ohjearvo. Asetuksen mukaiset ulkomelun ohjearvot ovat vuonna 1992 valtioneuvoston antamia ohjearvoja tiukemmat.

Uusi asetus yhtenäistää käytäntöjä tuulivoimalan ja melulle alttiin kohteen välisen etäisyyden mitoituksessa ja selkeyttää tuulivoimarakentamisen ohjausta.

Tuulivoimayhdistys
pääosin tyytyväinen

Suomen Tuulivoimayhdistys ry (STY) on pääosin tyytyväinen ohjearvoesitykseen.

– Hyväksytty asetus päättää tuulivoimasuunnittelun ristiriitaisen aikakauden, jona viranomaiset, kuntalaiset ja hanketoimijat eivät ole olleet varmoja mitä ohjearvoja tuulivoimahankkeiden suunnittelussa ja valvonnassa tulisi käyttää, toteaa STY:n toiminnanjohtaja Anni Mikkonen.

– Asetuksessa erityisen hyvää on, että pysyvälle ja vapaa-ajan asutukselle on säädetty yhtenevät ohjearvot, jotka takaavat haja-asutusalueella asuvien ja loma-asukkaiden tasavertaisen aseman ja selkeyttävät tuulivoimahankkeiden suunnittelua, Mikkonen sanoo STY:n tiedotteessa.

Asetus tulee voimaan 1.9.2015.

Lue lisää ympäristöministeriön tiedotteesta

 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *