Oulussa sanomalehti Kalevan painotalon katolla sijaitseva Suomen suurin aurinkovoimala vihittiin käyttöön torstaina.

Voimalan teho on 420 kilowattia. 1 600 paneelista koostuva järjestelmä kattaa aurinkoisena päivänä jopa 90 prosenttia painotalon päiväajan sähkönkäytöstä. Vuositasolla aurinkoenergian osuus tulee olemaan noin 10 prosenttia Kalevan painotalon sähkönkulutuksesta.

– Sähkömarkkinoilla päivätuntien hinnat ovat yleensä yöaikaa selvästi korkeammat, joten oma aurinkovoimala tasaa markkinahinnan vaihteluja ja tuo meille sitä kautta kustannussäästöjä. Lisäksi voimala tuottaa täysin puhdasta ja uusiutuvaa energiaa, Kalevan talousjohtaja Esko Jokelainen kertoo Oulun Energian tiedotteessa.

Kalevan aurinkovoimalan takaisinmaksuaika on nykyisillä sähkönhinnoilla alle yhdeksän vuotta. Kaleva sai hankkeeseen työ- ja elinkeinoministeriöltä energiatukea 30 prosenttia kustannuksista. Tuen jälkeen investointikustannukset jäivät vajaaseen 400 000 euroon.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Helen tarjosi helsinkiläiselle taloyhtiöllemme 3,5 kVA aurinkosähköjärjestelmää n. 10 000,- euron hintaan.
    Samanlaista järjestelmää tarjottiin Oulun asuntoyhtiölle pari tuhatta halvemmalla. Tässä ei ole pääkaupunkiseudun hintalisä.
    Vielä emme ostaneet , koska takaisinmaksu on yli 20 vuotta.
    Miksi asuntoyhtiöt eivät saa mitään tukea ?