Pakkauslasijätteen kierrätys ei ole vielä lähtenyt käyntiin odotusten mukaisesti. Kierrätysvelvoite siirtyi toukokuussa kunnilta pakkaustuottajille, ja samalla lajitteluperiaatteita tarkennettiin.

– Jatkossa pantiton pakkauslasi kuljetetaan Englantiin, jossa siitä valmistetaan uusia pakkausastioita ja -pulloja, kertoo Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n toimitusjohtaja Juha-Heikki Tanskanen Länsiväylä-lehdelle.

Suomessa pakkauslasia valmistavia yrityksiä ei enää ole.

Ensimmäinen, noin 3 000 tonnin laivalastillinen keräyslasia oli lähdössä Englantiin alkukesällä. Länsiväylä-lehden mukaan lasti kuitenkin jämähti lasipakkausten vastaanottoterminaaliin Tolkkisten satamaan, jossa huomattiin lasin joukossa olevan liikaa epäpuhtauksia, esimerkiksi sairaalajätettä, kuten lääkepurkkeja ja ruiskuja lääkejäämineen.

– Jätelasi testataan aina terminaalissa epäpuhtauksien varalta. Toki toivoimme, että tämä ensimmäinen lastikin olisi päässyt matkaan, mutta uskon, että jatkossa ongelmia ei enää tule, Tanskanen sanoo.

Ongelma johtuu siitä, että kaikissa kunnissa ei ole ehditty päivittää lajitteluohjeita uuden systeemin mukaisiksi.

– Niillä paikkakunnilla, joilta lasi on mennyt aikaisemmin maanrakennukseen, ei lajittelu ole ollut niin tarkkaa, ja joukkoon on voinut päätyä esimerkiksi keramiikkaa. Maanrakennusta ei kuitenkaan lasketa kierrätykseksi, joten jatkossa lasi on lajiteltava huolellisemmin, jotta mahdollisimman suuri osa todella päätyy kiertoon, Tanskanen kertoo.

Länsiväylän juttu aiheesta

 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *