Ympäristöoikeuden emeritusprofessori Vesa Majamaa arvioi Ylen haastattelussa, että Talvivaaran ympäristörikosoikeudenkäynnissä testataan paitsi Suomen myös EU:n ympäristölainsäädäntöä.

– EU-komissio tiedusteli vain pari kuukautta ennen Talvivaara-asian ilmituloa, eikö Suomessa ole lainkaan ollut käsittelyssä ympäristöjuttuja, jotka liittyvät ennallistamiseen. Ympäristöministeriön vastaus oli, että ei. Sitäkin kautta tässä oikeudenkäynnissä on ainekset vaikka mihin, Majamaa sanoo.

Talvivaaran kaivoksen neljää johtajaa syytetään törkeästä ympäristörikoksesta. Asian esitutkinta kesti kaksi vuotta.

Majamaan mukaan vastaavia ympäristövahinkoja ja ympäristörikoksia koskevia oikeudenkäyntejä ei Suomessa ole ollut. Hän uskoo, että käsittelyssä ei jäädä alioikeuteen vaan siinä mennään ”loppuun saakka”.

Talvivaaran ympäristörikosoikeudenkäynti alkaa Kainuun käräjäoikeudessa tiistaina. Syytettyinä ovat Talvivaara Kaivososakeyhtiö Oyj:n toimitusjohtaja Pekka Perä, entinen toimitusjohtaja Harri Natunen, entinen kaivoksen johtaja Lassi Lammassaari sekä osastopäällikkö Ville Heikkinen.

Uutinen Ylen verkkosivuilla

Kuntalehti
kuntalehti@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*