Panttiparkkeja tyhjille pulloille ja tölkeille on ollut käytössä Helsingissä jo viime elokuusta saakka. Kesäkuussa panttiparkkeja on asennettu myös Turkuun ja Tampereelle. Ensikokemukset ovat hyviä.

Panttiparkki on esimerkiksi bussipysäkin roskakorin kylkeen kiinnitettävä teline, johon kiireinen kulkija voi jättää tyhjentämänsä pullon tai tölkin, ja josta rahanjanoisempi kaupunkilainen voi poimia sen mukaansa palautettavaksi. Tyhjät pakkaukset pysyvät siisteinä ja palautuskelpoisina, eivätkä ne pyöri matkoihinsa tuulen mukana. Telineessä on sivuun kääntyvä pohjakappale, jonka ansiosta lieriöön kertyneet pullot ja tölkit saa helposti talteen.

Suomalainen juomapakkausten kierrätysjärjestelmä on hyvä esimerkki kiertotaloudesta, jossa materiaalia ei hukata turhaan, ja jätettä syntyy mahdollisimman vähän. Kodeista pakkaukset palautuvat hyvin, mutta kun tölkki siemaistaan tyhjäksi vaikka puistopiknikillä, harrastusreissulla tai matkalla ravintolaan, sitä ei aina joudeta kantamaan kauppaan saakka. Pulloja ja tölkkejä jätetäänkin roska-astioiden liepeille ja sähkökaappien päälle odottamaan innokkaampaa palauttajaa.

– Idea ei sinänsä ole huono, koska juomapakkauksen palauttaminen on aina ympäristöteko sekajätteeseen heittämiseen verrattuna. Sinne tänne jätetyt pullot ja tölkit eivät kuitenkaan kaupunkia kaunista, juomapakkausten kierrätyksestä vastaavan PALPAn Tommi Vihavainen sanoo.

– Ajatus juomapakkausten jättämisestä halukkaan palauttajan ulottuville on sinänsä ihan hyvä, mutta usein tuuli ehtii ennen pullojen kerääjää. Silloin tyhjät pullot ja tölkit vierivät ympäriinsä, ylläpitopäällikkö Mari Helin Turun Kiinteistöliikelaitokselta kertoo.

Katuroskikseen heitettynäkin pakkaukset voivat aiheuttaa sotkua, sillä panttipulloja ja -tölkkejä tongitaan roska-astioista muun jätteen seasta. Roskakori saattaa rikkoontua, jos sen avaamiseen käytetään voimakeinoja tai vääriä välineitä. Muun jätteen seassa pakkaukset voivat kaiken lisäksi ruttaantua ja sotkeentua niin, etteivät ne enää kelpaa palautukseen.

Panttiparkki-kokeilu: yksi jättää, toinen palauttaa

Panttiparkki on roska-astian kylkeen tai muuhun sopivaan paikkaan kiinnitettävä putkimainen teline. Kuka tahansa voi jättää tyhjän tölkin tai pullon telineeseen ohi kävellessään, ja vastaavasti kuka tahansa voi poimia panttiparkissa odottavat pantilliset pakkaukset mukaansa.

Turussa panttiparkkeja on asennettu kesäkuussa Puolalanpuistoon sekä Aurajokivarteen. Länsirannalla panttiparkkeja löytyy Aurasillan ja Myllysillan väliltä, itärannalla Aurasillan ja Kirjastosillan kummaltakin puolelta. Tampereella panttiparkkeja löytyy Hämeenkadun varrelta sekä Hervannan Ahvenispuiston ja Insinöörinkadun bussipysäkeiltä. Niitä tullaan kiinnittämään bussipysäkeille ja puistoroskisten yhteyteen myös Leinolan ja Linnainmaan alueelle.

– Ideana on tukea kaupunkilaisten jo muutenkin omaksumaa kierrätyskäytäntöä, jossa yksi jättää ja toinen palauttaa. Samalla muistutetaan siitä, että kaupungin siisteys ja asiallinen roskista huolehtiminen on kaikkien yhteinen asia, rakennuttajahortonomi Teemu Kylmäkoski Tampereen kaupungilta sanoo.

– Panttiparkkeja on käytössä myös Hesperian rantapuistossa Helsingissä. Siellä panttiparkit on todettu hyvin säätä ja käyttöä kestäviksi. Olennaista on asentaa ne sopivasti ohikulkijan ulottuville ja niin, ettei teline estä roska-astian tai sähkötolpan normaaleja huoltotoimenpiteitä, Tommi Vihavainen kertoo.

Vastaavia kokeiluja on tehty myös muualla Euroopassa, esimerkiksi Ruotsin Tukholmassa, Umeåssa, Luulajassa ja Lundissa sekä Saksan Bambergissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *