Viikin jätevedenpuhdistusprosessi. (Kuvakaappaus raportista)

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän (HSY) jätevedenpuhdistamoilla käsiteltiin 130 miljoonaa kuutiota jätevettä vuonna 2014.

Keskimäärin virtaama vastaa noin tuhatta 15 000 kuution säiliöautollista vettä joka tunti.

Pääkaupunkiseudun jätevedet puhdistetaan kahdella Suomen suurimmalla jätevedenpuhdistamolla: Helsingin Viikinmäessä ja Espoon Suomenojalla. Puhdistamot täyttivät vuonna 2014 kaikki ympäristöluvan määräykset. Niiden typpikuormitus mereen oli 973 tonnia ja fosforikuormitus 33 tonnia. Asukasmäärään suhteutettuna päästömäärät ovat erittäin alhaiset.

Tiedot käyvät ilmi HSY:n tänään julkaisemasta puhdistamoiden yhteisraportista vuodelta 2014.

– HSY:n jätevedenpuhdistamoiden toiminta-alueella asuu yli 20 % Suomen asukkaista ja puhdistamoiden rooli Suomen jätevedenpuhdistuksen ympäristökuormituksen hallinnan ja kehityksen kannalta on ollut ja on edelleen merkittävä, raportin esipuheessa todetaan.

Typen ja fosforin poiston tehostamista selvitetään

HSY:n jätevedenpuhdistuksen kehittämisessä panostettiin vuonna 2014 energiankulutuksen hallintaan ja ravinnepäästöjen vähentämiskeinoihin. Energiankulutuksen vähentymisen ansiosta nousi Viikinmäen sähköntuotannon omavaraisuusaste 70-prosenttiseksi. Sekä typen että fosforin poiston tehostamista selvitettiin pilottihankkeissa. Tämän työn jatkumisesta voi lukea lisää Rejektityppi- ja Jälkifosfori-hankesivuilta.

Lisäksi HSY:ssä käynnistettiin työ koko viemäriverkoston mallintamiseksi, joka on osa viemäriverkoston kapasiteetin kokonaishallintaan tähtäävää hankekokonaisuutta.

Linkki raporttiin Jätevedenpuhdistus pääakaupunkiseudulla 2014

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *