Havainnekuva Espoon Blominmäkeen rakennettavan jätevedenpuhdistamon maanpäällisistä osista. (Kuva: HSY)

Espoon Blominmäkeen rakennettavan HSY:n jätevedenpuhdistamon luolaston louhinta käynnistyy 16. syyskuuta 2015. Louhintaurakasta käydyn tarjouskilpailun voitti Lemminkäinen Infra Oy lähes 60 miljoonan euron tarjoushinnalla.

Kalliota louhitaan urakassa kaikkiaan noin 910 000 kuutiometriä vuoden 2017 loppuun mennessä kolmen työtunnelin kautta. Kiviaineksen kuljetusten kokonaismäärän vähentämiseksi osa louheesta välivarastoidaan ja murskataan Blominmäellä murskaamon ympäristöluvan mukaisesti. Louheelle on tällä hetkellä vain vähäisiä suoria sijoituskohteita, mutta murskeena kiviainekselle on jatkuvaa tarvetta pääkaupunkiseudun rakentamisessa.

Blominmäen jätevedenpuhdistamon ja viemäritunneleiden louhinnan rakennuttamistehtäviä puolestaan hoitaa Sito Rakennuttaminen Oy. Puhdistamon louhintaurakan lisäksi Sito rakennuttaa, valvoo ja ratkaisee erityiskysymyksiä HSY:n edustajana viemäritunneliurakoissa, joissa louhitaan kalliota Finnoon ja Blominmäen välillä yhteensä noin 400 000 kuutiometriä.

‒ Urakat ovat suuria, vaativia ja pitkäkestoisia. Rakennuskohteiden vaativuutta lisäävät haasteelliset kallio-olosuhteet ja tiukka aikataulu, toteaa HSY:n toimitusjohtaja Raimo Inkinen.

Blominmäen rakennushankkeen toteutuneet kustannukset 1.6.2015 mennessä ovat yhteensä 6,9 miljoonaa euroa ja sidotut kustannukset 13,9 miljoonaa euroa. Mikkelänkallion avolouhinta ja ajotunnelilouhinta ovat edenneet suunnitellusti kuten myös Espoon kaupungin rakennuttama Blominmetsäntien ja -polun katu-urakka sekä siihen liittyvä vesihuollon rakentaminen.

‒ Etelä-Suomen aluehallintoviraston käsittelyssä olevan ympäristölupahakemuksen ratkaisun odotetaan tulevan syksyllä 2015, kertoo HSY:n vesihuollon toimialajohtaja Jukka Piekkari.

Hankesuunnitelman mukainen Blominmäen jätevedenpuhdistamon kustannusarvio on 371 miljoonaa euroa. Valmistuttuaan vuonna 2020 Blominmäen jätevedenpuhdistamo korvaa Suomenojan jätevedenpuhdistamon ja käsittelee 400 000 asukkaan jätevedet Espoosta, Länsi-Vantaalta, Kauniaisista, Kirkkonummelta ja Siuntiosta.

Asukaskohtainen ravinnekuormitus Itämereen vähenee nykyisestä kuormituksesta. Tavoitteena on poistaa jätevedestä yli 96 prosenttia sen sisältämästä fosforista ja orgaanisesta aineesta sekä yli 90 prosenttia typestä. Puhdistetut jätevedet johdetaan uudessa purkutunnelissa ensin Finnooseen ja sieltä vanhassa tunnelissa seitsemän kilometrin päähän merelle.

 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *