Valtakunnallisen jätesuunnitelman valmistelussa etsitään uusia keinojä jätemäärän vähentämiseksi.

Valtakunnallisen jätesuunnitelman laatiminen on käynnistynyt ympäristöministeriössä. Uuden valtakunnallisen jätesuunnitelman tarkoituksena on viitoittaa suomalaisen jätehuollon tulevaisuutta ja tavoitteita vuosiksi 2017 – 2022.

Suunnitelmassa tulee näkymään jätehuollon vahva linkki kiertotalouteen. Päämääränä on, että vuonna 2022 jätteen määrä on vähentynyt ja kierrätys noussut uudelle tasolle, mikä säästää luonnonvaroja ja luo työpaikkoja. Vaaralliset aineet saadaan pois kierrosta ja uusia innovaatioita on kehitetty pieninä pitoisuuksina esiintyvien arvokkaiden raaka-aineiden talteenottoon jätteistä. Tavoitteena on myös vahvistaa jätealan tutkimusta ja kokeilutoimintaa sekä lisätä kansalaisten ja yritysten jäteosaamista.

Uuteen jätesuunnitelmaan on valittu neljä painopistealaa: rakennus- ja purkujäte, biohajoavat jätteet ja ravinteiden kierto, sähkö- ja elektroniikkaromu sekä yhdyskuntajäte. Jätesuunnitelman tavoitteet ja toimenpiteet ovat tarkoitus asettaa näille painopistealoille.

Suomen ympäristökeskus (SYKE) selvitti valtakunnallisen jätesuunnittelun tueksi jätemäärien kehitystä vuoteen 2030 asti sekä kierrätyspotentiaalia sisältäviä jätevirtoja. Tuoreen raportin mukaan yhdyskuntajätteen määrän ennustetaan kasvavan maltillisesti talouskasvua seuraillen. Ennusteen mukaan yhdyskuntajätemäärä vuonna 2020 olisi 2,8 ja vuonna 2030 3,0 miljoonaa tonnia eli vajaa 10 % enemmän kuin nykyisin. Valtakunnallisessa jätesuunnitelmassa tulisikin löytää uusia ja toimivia keinoja jätemäärien kääntämiseksi laskuun.

Raportin mukaan paperi- ja kartonki, biojäte sekä muovit ovat ne keskeiset yhdyskuntajätteet, joihin jätesuunnitelman toimenpiteet kierrätyksen lisäämiseksi tulee kohdistaa. Koostumusennusteen mukaan paperin ja biojätteen osuus yhdyskuntajätteessä vähenee, vaikka biojäte on jatkossakin suurin yksittäinen yhdyskuntajätteen jätejae. Sen sijaan muovin, tekstiilin ja muiden jätteiden, kuten sähkö- ja elektroniikkaromun, osuus tulee kasvamaan.

Uutta valtakunnallista jätesuunnitelmaa tehdään laajassa yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa. Syksyllä järjestetään asiantuntijatyöpajoja, sekä kierretään eri puolilla Suomea kuulemassa maakuntien jätehuollon asiantuntijoiden näkemyksiä. Lisäksi kansalaisille järjestetään osallistumismahdollisuuksia.

Valtakunnallisen jätesuunnitelma-työn etenemistä voi seurata osoitteessa: www.ymparisto.fi/valtsu

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *