HSY:n biokaasulaitos Ämmassuolla. (Kuva: Kai Widell)

Helsingin seudun ympäristöpalvelut tehosti biojätteen käsittelyä rakentamalla biokaasulaitoksen Ämmässuon jätteenkäsittelykeskukseen Espooseen. Pohjoismaiden suurimman pelkästään biojätettä käsittelevän tuotantolaitoksen avajaisia vietettiin torstaina 11. kesäkuuta.

Biokaasulaitos rakennettiin kompostointilaitoksen yhteyteen. Nyt biokaasu- ja kompostointilaitos muodostavat yhtenäisen prosessin, jossa biojäte mädätetään ja kompostoidaan. Lopputuotteina saadaan biokaasua ja kompostia.

– Älykkäässä konseptissa kumpaankin käsittelyprosessiin ohjataan aina sopivin osa biojätteestä. Tämä osavirtamädätykseksi kutsuttu käsittelytapa on entistä ekologisempi vaihtoehto biojätteen käsittelyyn, ja sen tavoitteena on tuottaa mahdollisimman paljon hyödynnettävää biokaasua, kertoo jätehuollon toimialajohtaja Petri Kouvo.

Uuden laitoksen ansiosta saamme tehokkaasti talteen biojätteen sisältämän energian ja voimme palauttaa takaisin kiertoon humuksen sekä arvokkaat ravinteet, kuten fosforin ja typen. Samalla biojätteen käsittelyn hajuhaitat ja jätevesipäästöt vähenevät entisestään.

Biokaasulaitos tuottaa keskimäärin kuusi miljoonaa kuutiota biokaasua vuodessa. Tämä määrä sisältää noin 30 000 megawattituntia energiaa, mikä vastaisi polttoaineena kolmea miljoonaa litraa bensiiniä. Biokaasusta tehdään kaasumoottorilla sähköä ja lämpöä. Nyrkkisääntönä voidaan todeta, että sähköä riittäisi noin 3 000 omakotitalolle ja lämpöä 600 omakotitalolle. Ravinteikasta kompostia käytetään mullan raaka-aineena viherrakentamiseen.

– HSY on yksi Uudenmaan merkittävimmistä uusiutuvan energian tuottajista. HSY tuottikin jo viime vuonna uusiutuvaa energiaa 104 prosenttia suhteessa omaan energiankäyttöön. Uusi biokaasulaitos lisää uusiutuvaa energiaa entisestään, kertoo HSY:n toimitusjohtaja Raimo Inkinen.

Kompostointi- ja biokaasulaitoksessa pystytään käsittelemään yhteensä noin 60 000 tonnia biojätettä vuodessa. Syksyllä kampanjoidaan biojätteen lajittelun lisäämiseksi.

 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.