Havainnekuva Kiirunan uuteen keskustaan rakennettavasta kaupungintalosta. Talo on määrä ottaa käyttöön vuoden 2017 lopussa. (Kuva: Henning Larsen Architects AS).

Kiirunassa Ruotsin Lapissa on käynnissä ainutlaatuinen yhdyskuntarakentamishanke. Kaupungin keskusta puretaan suurelta osin rautamalmikaivoksen laajentuessa ja uusi keskusta rakennetaan kaivosyhtiön varoin kolmen kilometrin päähän itään. Sen pitäisi palvella kaupunkilaisia tämän vuosikymmenen lopulla.

Usein sanotaan, että raha ratkaisee. Kiirunassa ratkaisee rauta, joka tuo rahaa. Runsaan 23 000 asukkaan ja lähes 19 500 neliökilometrin Kiiruna on Ruotsin pohjoisin kunta. Noin 80 prosenttia sen asukkaista asuu keskustaajamassa.

Rautamalmia on louhittu jo toistasataa vuotta, mutta sitä riittää ja se tuo rahaa 125-vuotiaalle Ruotsin valtion kaivosyhtiölle LKAB:lle ja toimeentulon tuhansille Norrbottenin asukkaille. Kiirunan, Malmbergetin ja Svappavaaran malmivyöhykkeellä hyvälaatuinen rautamalmi on kuitenkin yhä syvemmällä maan alla.

Kiirunassa malmiesiintymä tunkeutuu myös keskustan alle. Niinpä kunnassa on jo vuosikymmenen ajan valmistauduttu hetkeen, jolloin kaupungin nykyistä keskustaa aletaan tyhjentää asukkaista turvallisuussyistä. Heille ja uusille tulijoille rakennetaan uusi uljas kaupunkikeskusta kolme kilometriä nykyisestä keskustasta itään. Kaupunginvaltuusto päätti uuden keskustan sijainnista syksyllä 2011.

Uutta keskustaa suunnitellaan vuonna 2013 järjestettyjen arkkitehtikilpailujen pohjalta. Uuden kaupungintalon maarakennustyöt käynnistyivät viime vuonna, mutta talon rakennussuunnitelmista on valitettu, eikä tällä hetkellä tiedetä, milloin varsinaiset rakennustyöt voidaan aloittaa. Talon on tarkoitus olla valmis jo vuoden 2017 lopulla.

Tavoitteena on, että uuden keskustan kauppakatu sekä ensimmäiset rakennukset torin ympäristössä olisivat käytössä 2019.

Kaivosyhtiö maksumiehenä

Ruotsin kaivoslain mukaan kaivosyhtiö on velvollinen korvaamaan ympäristölleen aiheuttamansa vahingon. Kiirunan tapauksessa yhtiö ja kaupunki ovat sopineet, mitä toimintoja ja minkä tasoisina uuteen keskustaan toteutetaan. Merkittävin sopimus (Gruvstadsparken 2) osapuolten kesken solmittiin kesäkuussa 2014. Sen arvo on runsaat 3,7 miljardia kruunua eli noin 400 miljoonaa euroa.

Sopimuskorvauksen piiriin kuuluvat arvioidulla maaperän muodonmuutosalueella oleva kunnan maaomaisuus ja yhdyskuntatekniset rakenteet, toimitilat ja Kirunabostäder AB:n asunnot sekä uuden kuntakeskuksen torialueen rakennustöiden nopean aloituksen edellyttämät toimenpiteet. Hankkeet toteutetaan niin, että tilat ja rakenteet vastaavat nykyisiä toiminnallisuuden, laadun ja laajuuden osalta. Alueella on 3 000 asuntoa ja 450 000 neliömetriä liike- ja toimistotilaa.

Lue lisää Kiirunan keskustan siirtämisestä torstaina 11.6. ilmestyvästä Kuntatekniikka-lehdestä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *