Uusiutuvan energian järjestelmä edellytttäisi tuulivoiman ja aurinkovoiman nykyistä huomattavasti laajempaa hyödyntämistä. (Kuva: Ville Miettinen)

Täysin uusiutuvaan energiaan perustuva energiajärjestelmä on teknisesti ja taloudellisesti mahdollinen vaihtoehto Suomelle, käy ilmi Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) tutkimuksesta, jossa vertailtiin erilaisia energiajärjestelmien skenaarioita Suomelle vuonna 2050.

Kansallisten kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistavoitteiden saavuttamiseksi koko energiajärjestelmän, mukaan lukien liikenne, on oltava lähes päästötön 2050 mennessä.

LUT:n tutkimuksessa on tarkasteltu, millaisella energiajärjestelmällä tavoite voidaan saavuttaa. Tarkastelut on tehty kysynnän ja tuotannon osalta tuntitasolla. Yhtenä vaihtoehtona on tarkasteltu sataprosenttisesti uusiutuviin energialähteisiin perustuvan energiajärjestelmän rakennetta ja kustannuksia.

Uusiutuviin perustuva energiajärjestelmä sisältää bio-, aurinko-, tuuli- ja vesivoimaa, energiavarastoja, kysynnän joustoa sekä dynaamista vuorovaikutusta sähkö-, lämmitys- jäähdytys- ja liikennejärjestelmien kesken.

Tulosten mukaan täysin uusiutuvaan energiaan perustuvan järjestelmän vuotuiset kokonaiskustannukset vuonna 2050 olisivat noin 25 miljardia euroa. Muissa tarkasteluissa skenaarioissa  kustannukset ovat 26 miljardia euroa. Niissä uusiutuvan energian osuus on pienempi tai jatketaan nykyisen energiajärjestelmän mukaisesti.

Nykyisen energiajärjestelmän vuosikustannukset ovat noin 18 miljardia euroa, ja niiden odotetaan nousevan 21 miljardiin euroon vuoteen 2020 mennessä samaa laskentamenetelmää käyttämällä.

Lue lisää:

LUT:n tiedote

Yle: Tutkijaryhmä lyö laskelmat pöytään – Suomeen rakennettava yli 100 000 aurinkovoimalaa 2050 mennessä

Cleantech tarjoaa kunnalle säästöjä palveluja heikentämättä

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *