Ympäristöministeriö muuttaa vapun tienoilla energiatehokkaiksi peruskorjauttuihin tiloihin Helsingin Aleksanterinkatu 7:ään.

Uudella toimitilalla ministeriö täyttää antamansa toimenpidesitoumuksen oman ekologisen jalanjäljen pienentämisestä. Sitoumus on ympäristöministeriön panos kestävän kehityksen toimikunnan yhteiskuntasitoumus-kampanjaan.

Ministeriö toimii talossa joka valmistui vuonna 1932. Rakennuksen peruskorjaus alkoi vuonna 2012. Korjaustöissä kiinnitettiin erityistä huomiota energiatehokkuuteen; rakenteellisilla ja teknisillä ratkaisuilla tavoitellaan jopa energiankulutuksen puolittamista. Uudessa energiatehokkuusluokituksessa rakennus on luokassa C, joka on suojellun rakennuksen korjaushankkeessa erittäin hyvä arvosana.

Jarruenergiaa ja aurinkopaneeleja

Talon katolle on rakennettu yli 100 m2:n aurinkovoimala, joka tuottaa osan ministeriön käyttämästä sähköstä.

Energian säästämiseksi sisätilojen valaistusta, jäähdytystä ja ilmanvaihtoa ohjataan tarpeen mukaisesti läsnäolo-, olosuhde- ja päivänvaloantureiden avulla. Valaistuksessa on käytetty led-tekniikkaa.

Seitsenkerroksisen talon hissit ottavat talteen jarrutusenergian, ja rakennuksen taloteknisissä järjestelmissä käytetyt osat kuten ilmanvaihtopuhaltimet ovat erittäin energiatehokkaita.

Ala-aulaan ja ylimmän kerroksen henkilökunnan kahvioon on tehty niin sanottuja aktiiviviherseiniä. Niiden kasvit puhdistavat tehokkaasti huoneilmaa, sillä ne osaavat sopeuttaa toimintansa ympäröivään huoneilmaan. Menetelmä pohjaa vuosien kehitystyöhön, jonka taustalla on muun muassa Yhdysvaltojen avaruushallinto NASA:n tekemä tutkimus.

Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*