Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen. (Kuva: Valtioneuvosto / Laura Kotila)

Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen, kok., puolustaa itsenäisen, korkeatasoisen ympäristöhallinnon tulevaisuutta. Julkisessa keskustelussa on viime aikoina väläytelty useaan otteeseen ympäristöministeriön sulauttamista laajempaan luonnonvaraministeriöön.

– Tarvitsemme jatkossakin itsenäisen, riippumattoman ja vahvan ympäristöhallinnon. Sen merkitys ei vähene, vaan päinvastoin kasvaa, ministeri Grahn-Laasonen sanoo.

Ympäristöministeriön sulauttaminen esimerkiksi luonnonvara- tai muuhun ministeriöön on eurooppalaisittain harvinaista. Tällaisia ratkaisuja on tehty esimerkiksi Kreikassa, Unkarissa ja Venäjällä.

Grahn-Laasonen korostaa yhteistyön merkitystä. Ympäristönsuojelukysymykset ovat laaja-alaisia, ja tulevaisuudessa ne tulee ottaa yhä kokonaisvaltaisemmin huomioon päätöksenteossa.

– Olen tässä työssäni nähnyt, miten vankasti tietyt asiat ovat poteroituneet puolin ja toisin. Yhteistyötä pitäisi saada rakentavammaksi, mutta se ei synny siten, että pieni ympäristöministeriö lakkaa olemasta. Sen tietää kyllä, miten asioiden painotuksen ja ympäristönsuojelun siinä kävisi.

– Itse olen sitä mieltä, että mikäli ministeriöitä päädyttäisiin yhdistämään, tulisi tehdä isompi uudistus. Tulisi miettiä ihan kokonaan, miten ministeriöiden toiminta kannattaisi organisoida, eikä lähteä yksittäiseen laatikkoleikkiin. Olisin valmis harkitsemaan mallia, jossa koko ministeriökenttä olisi yhden sateenvarjon alla, kuten Ruotsissa. Se parhaimmillaan vähentäisi raja-aitoja ja lisäisi yhteistyötä.

Kunta.tv:n puoluejohtajahaastatteluissa SDP:n Antti Rinne linjasi, että puolue ei halua luopua ympäristöministeristä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *