Suomen kahdeksas kaupunkipuisto perustetaan Forssaan. Ympäristöministeriö päätti asiasta maanantaina.

Forssan kansallinen kaupunkipuisto kertoo vuosisataisen maaseutuympäristön nopeasta muutoksesta teollisuustoimintojen tyyssijaksi.

Puisto on runsaan 800 hehtaarin laajuinen. Sen maisemassa kohtaavat Loimijoen varren massiiviset, punatiiliset teollisuusperinnön monumentit ja lähes kaupungin ytimeen asti ulottuva, avoimena säilynyt viljelymaisema. Kaiken yllä kohoaa metsäinen pitkittäis-harjuselänne. Kaupunkipuiston läpi virtaava Loimijoki on säilyttänyt pääosin kaupunkitilallisen asemansa ja yhdistää rakennetun kulttuuriympäristön, puistot, virkistysalueet ja kaupunkiluonnon omintakeiseksi, vaihtelevaksi kokonaisuudeksi.

Forssasta on kansallisten kaupunkipuistojen verkoston nuorin kaupunki; siitä tuli virallisesti kaupunki vasta 1964.

Forssa on myös ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasosen, kok., kotikaupunki.

– Kansallisen kaupunkipuiston status on forssalaisille iso juttu ja nostaa arvostustamme valtakunnallisesti. Forssan hieno teollinen historia sekä kulttuuri- ja luonnonperinnön vaaliminen ovat osa kaupungin kehittämistä myös tulevaisuudessa, Grahn-Laasonen sanoo.

Forssan kansallista kaupunkipuistoa on valmisteltu pitkään. Hankkeen esiselvitys valmistui vuonna 2005.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *